Индийско училище надмина всичко виждано досега като мерки срещу преписването. В социалните медии се появиха странни снимки, на които се виждат ученици с картонени кутии на главите. Фотографиите са от изпит по химия в колежа "Бхагат" в Хавери, щата Карнатака, съобщава Би Би Си.

Отпред картонените кутии все пак са изрязани.

 

 

 

Снимките предизвикаха вълна от отрицателни реакции и присмех. От колежа бяха принудени да се извинят за инцидента.

Училището решило да пробва нестандартния подход в битката срещу преприсвачите като експеримент, били го видели на друго място.

Според представител на колежа това било направено със съгласието на учениците, като те дори си донесли свои собствени кутии.

Нямало никаква принуда, даже някои от учениците не ги сложили. "Някои ги махнаха след 15 минути, други - след 20 минути, а след час ние помолихме останалите да си ги свалят".

Тази практика е прекратена, властите на щата я разкритикуваха, а масово в коментарите тя беше определена като "нечовешка" и "нехуманна".

В Индия доброто представяне на изпити, които по принцип не са никак лесни, е изключително важно. Затова и преписването също е достигнало особени размери и е стар проблем. Преди години една снимка обиколи медиите по света като илюстрация на тая практика..Тогава измамите достигнаха нови висоти - в някаква степен съвсем буквално - тогава по време на изпита за 10-и клас стотици родители и роднини на учениците виснаха по прозорците на училищна сграда, за да подсказват. 

Да се преписва е честа практика особено в отдалечените селски райони на Индия, където работата в държавните учреждения, както и местата за колеж са ограничени, а желаещите са твърде много.

Много ученици отпадат от училище в горните класове, защото се провалят на изключително трудните стандартизирани тестове за 10-и и 12-и клас. Според експерти преписването и изпитните измами са просто симптом за дълбоката криза в индийското образование.