Да погледнеш Пловдив и света през очите на 10-метровия каменен Алексей Иванович Скурлатов – войника, който символизира Съветската армия и стъпването ѝ в България, в града под тепетата. Това мултисетивно изживяване предлага с нов свой проект художникът Петко Дурмана – в продължение на поредица от сесии той поднася на желаещите възможността да влязат за момент в ботушите на Альоша.

За разлика от обичайния дебат за социалистическите паметници, в който обществото се разцепва на полярни групи от страстно симпатизиращи и яростно отричащи, „Да бъдеш Альоша“ на Дурмана не прави разлика между отношението на участниците към темата и предлага и на двете групи да прецизират своите чувства, като погледнат за момент през очите на Альоша.

Усещането за размяна на телата с паметника става чрез съчетанието на три различни сензорни стимулации – зрение, допир и звук. С помощта на очила за виртуална реалност участникът вижда от гледната точка на монумента (заснета с дрон), усеща допир по крака си едновременно с докосването на крака на паметника (което наблюдава през очилата) и слуша инструкциите на автора, които синхронизират двете докосвания.

„Да бъдеш Альоша“ е основан на няколко научни експеримента – извънтелесното преживяване илюзията за гумената ръка и концепцията за размяна на телата.

Участие може да се вземе при паметника Альоша (при хубаво време) на следните дати:

20-ти октомври (неделя) – две сесии, от  16:00 и 16:30 часа.

26-ти октомври (събота) – две сесии, от  11:00 и 11:30 часа.

27-ми октомври (неделя) – две сесии, от  11:00 и 11:30 часа.

2-ри ноември (събота) – две сесии, от  11:00 и 11:30 часа.

"Площад Славейков"