"Не очаквах, че лъжата ще измести разговора за проектите на София."

Това коментира по Нова тв в "Събуди се" сегашната кметица на София и кандидатка за нов мандат Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че основно има предвид своята опонентка Мая Манолова. 

"Затварят се пликове в студията, затварят се книжки, основно визирам г-жа Манолова. Тя извади проверка (става дума за доклада за "Чистота Искър", показан преди дни в дебатите между двете кандидатки, отново по Нова тв-бел. ред), която лично аз съм назначила и предала в прокуратурата, защото зная, че никой не е защитен от удара на закона", каза Фандъкова. 

Като пример за заобикаляне на истината тя даде и въпроса дали Манолова има билбордове. На дебата в четвъртък в "Здравей, България" независимата кандидатка обясни, че води скромна кампания, няма дори билборд, а Фандъкова я репликира като ѝ посочи, че тя веднага се сеща поне за един. 

"Г-жа Манолова каза, че няма нейни билбордове, това беше лъжа", каза ѝ в неделя Фандъкова.

"Билбордовете са нормален начин за водене на кампания, въпросът е кой плаща за това. Моите се плащат от субсидиите на партиите, които ме издигат, ГЕРБ и СДС", отбеляза тя. И добави: "Госпожа Манолова трябва да обясни кой плаща нейните. Дежурният отговор "гражданите" едва ли ще убеди самите граждани."

Фандъкова коментира и друг въпрос, по който често е атакувана - дали тя е истинският управляващ на София.

"Тази плоча се е въртяла и в други кампании, не е нова. Ако госпожа Манолова има неуредени отношения с г-н Борисов, да си ги уредят на друго място. Това е мантра, която се повтаря. Аз си слагам подписа под решенията за града, това е огромна отговорност", каза кандидатката.

"Лично аз поканих хората от т. нар. гражданска квота и съм им благодарна, че приеха. Партиите трябва да отварят листите си за представителите на гражданите", смята още Фандъкова.

Тя отговори и на въпроса как ще изпълнява програмата си, ако ГЕРБ не получи мнозинство в общинския съвет

"Много е вредно за града всяко решение да се взема на тъмно, с някакви уговорки. Това е разликата между мен и г-жа Манолова, която се крие зад фразата "гражданите", коментира кандидатката.

И се върна на темата за билборда на Манолова, която въпреки че твърдяла, че ще носи отговорност за всичко и ще отговоря пред гражданите, в първия момент, в който възникнал проблем, се скрила зад оправданието, че от една от партиите, които я подкрепят, били решили така.

"Във всички сфери предлагам конкретни проекти с конкретни срокове. Факт е, че София се промени през последните години. Убедена съм, че хората искат това да се случва още по-бързо. Разбира се, съм си извадила поука и от пропуските, за да мога да предложа решение на проблемите", заяви Фандъкова.

Запитана от кого ще търси подкрепа, ако се стигне до евентуален балотаж на изборите за кмет на София, тя отговори:

„Разбира се, ще търся подкрепа от всички граждани, които искат промяната в града да продължи."

Тя даде и примери за готвените промени:

"Качествена е промяната, която сме заложили за града със строителството на метрото. То променя града и дава ново качество на живот, не само защото е най-удобният транспорт, а защото е най-екологичният и променя цялата среда. Качествена е и промяната, която ще донесе довеждащият транспорт. Качествена е и промяната, която заложихме и за развитието на едно от най-тежките общински дружества – „Топлофикация”-София. С промяна в закона ще може да се купува газ на по-ниски цени, на по-добри условия, което да доведе до намаляване на цените", изброи тя.. 

„Заложили сме в програмата и промени за новите детски градини и детските площадки, както и по отношение на чистотата на въздуха”, допълни Фандъкова.

Отбеляза и че през следващия мандат ще се работи в кварталите.

"Ще спасяваме зелени площи без това да означава да нарушаваме правото на собствениците. Ще има по-високи изисквания за паркоместа, за повече разстояние между блоковете, програма за изграждане на квартални паркове", даде примери тя.

По въпроса за чистотата на въздуха, един от сериозните проблеми на града,  Фандъкова отчете: "Постигнали сме през последните години трайно намаляване на дните с превишаване на замърсяването на въздуха. 2,5 пъти намалихме замърсяването от градския транспорт с мащабната програма, която всички виждат". Тя допълни, че 60 млн.лв. били осигурени за подмяна на отоплителните инсталации за една трета от домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво с газ, електричество и палети.

За идеята за въвеждане на бял билет за един ден, в дните с високо замърсяване, тя отбеляза, че това е възможна мярка, но ще е и скъпоструваща - "около половин милион лева струва един ден, за няколко дни това ще е строителството на една детска градина".

Попитана дали би работила с Мая Манолова, Фандъкова отговори:

"В тази кампания досега не съм чула предложения за решения на проблемите на София от госпожа Манолова, а аз привличам експерти, които са доказани и имат капацитет да решават проблемите на града."

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ