Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти. Това прогнозираха специалисти в сектора по БНТ. Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали.

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на Агенцията по вписванията.

Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата.

При покупките с кредит, тристайните жилища изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, двустайните остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот, отбеляза Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Така и цените след 2018 г. тръгват нагоре.

През 2018 година беше премината психологическата граница от 100 хиляди лева за средностатистически апартамент, това означава първи имот на младо семейство, добави Пепи Димитрова, пиар консултант в недвижими имоти.

Готов тристаен в София от по-крайните квартали - 90-95, до центъра - 300-400 хиляди евро, отчитат експерти.

Не само високите цени обаче са проблем.

Обикновено обявите за най-евтините имоти, които излизат на пазара, са фалшиви или жилищата имат някакъв проблем, или са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания. Затова много евтините имоти трябва да бъдат гледани внимателно, съветват специалистите.

Все по-често хората купуват и имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят. Според експертите 15% от сделките ново строителство са точно такива - с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16, го продаваш на много по-висока цена.

Най-желаните райони на София остават кварталите "Изток" и "Изгрев" и районът около градината на Докторския паметник. Предпочитанието към определени райони обаче създава и проблеми.

Съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем и се неглижират северните територии, смята урбанистът Емил Христов.

Според данните на анализатора в момента в София има достатъчно апартаменти, за да задоволят цялото търсене, въпреки това продължава да се строи заради проблеми с вторичния пазар - препродаването на имоти.