27,8 на сто за Йорданка Фандъкова. 24,3 на сто за Мая Манолова.. Балотажът между двете опонентки към момента изглежда като най-възможния изход от първи тур. Това сочат данните от изследване на "Медиана", огласено в неделя

Изследването е проведено от агенция „МЕДИАНА“ и е реализирано със собствени средства. Проведено е на терен 14 – 19 октомври  2019 г.  с 551 души, 18+ години, жители на община София и е представително за общината.

Трети е кандидатът на Демократична България Борислав Игнатов, който се задържа около 10-те процента в различните изследвания, в това за него биха гласували 9,4 на сто от избирателите в София. Четвъртата позиция е за Ангел Джамбазки от ВМРО с 5,1 на сто.

Изненадващо от "Медиана" отреждат петата позиция на Волен Сидеров, който записа началото на кандидаткметската си кампания с крупен скандал в жив ефир в предаването "Референдум" на БНТ. За него, твърдят от агенцията, биха гласували 4,3 на сто от столичани.  Следва Георги Кадиев с 1,8 на сто, а кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев е чак седми с 1,5 на сто. В повечето огласени досега данни на другите агенции Бонев е твърдо пети.

"Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров – съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2% от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата, подкрепен от партията", се казва в коментар на "Медиана".

Неуморният кандидат Минчо Христов е след Борис Бонев с 1,1 на сто, а Десислава Иванова ще вземе този път 0,9 на сто, сочи моментната снимка на нагласите в София седмица преди изборите на 27 октомври.

"В столицата доминират обществените нагласи за промяна на кмета, но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати. Това дава добри шансове за настоящия кмет, зад който застава напълно консолидираната партия ГЕРБ. Данните показват практически 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова", коментират още от "Медиана".

22, 7 на сто твърдят, че няма да гласуват за кмет на столицата.

Засега изглежда, че общинският съвет ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще има най-голяма група, но ще бъде далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.

За листата на ГЕРБ-СДС биха гласували 25,8 на сто от столичани, за БСП - 20,3 на сто. "Демократична България" би взела 9,6 на сто. Следва ВМРО с 5,2 на сто, "Атака" с 3,5%, АБВ - 1,5%, "Партия на зелените" - 1,3%, "Движение 21", "Възраждане", "Воля", "Алтернатива на гражданите" с 0,9 на сто.

"На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от това дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. (Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура)", отбелязват от агенцията.

На изборите на 27 октомври може да се очаква висока изборна активност  - близо 60 % от избирателите вероятно ще гласуват, смятат от "Медиана".