На първи тур Мая Манолова събира 36%, Йорданка Фандъкова - 32%, а Борислав Игнатов - 17%. Това сочи най-новото представително за София проучване на "Маркет линкс", което беше публикувано в неделя вечер.

Няколко часа по-рано "Медиана" огласи резултатите от свое проучване, според които Фандъкова е пред Манолова с 3,5 на сто преднина.

 
В предишните си изследвания отпреди две седмици "Маркет линкс" отново даваше преднина на Манолова, но с по-малка разлика.

Изследването на "Маркет линкс" е представително за град София, проведено по поръчка на OFFNews. Обем на извадката 868 респондента, анкетирани чрез пряко лично интервю и онлайн анкета. Период на провеждане 15-20 октомври 2019 г.

Политическите профили на електоратите на тримата първи кандидати остават без значими изменения. Мая Манолова е с видимо най-разнообразната подкрепа, която може да бъде разглеждана както като нейно предимство, така и като потенциален риск при нейната мобилизация. Йорданка Фандъкова черпи основния си ресурс от гласоподавателите на ГЕРБ, макар около 10% от тях да заявяват, че ще гласуват за Манолова, но отчасти и от поддръжниците на ВМРО. В сравнение с резултатите от предишното проучване, Борислав Игнатов постига по-широка разпознаваемост и вече се доближава до резултата на Демократична България за Общинския съвет. Едновременно с това, трябва да се подчертае, че обединението е изправено пред предизвикателството да консолидира електоралното поведение на своите симпатизанти, част от които подкрепят други кметски кандидатури, се казва в анализа на "Маркет линкс".

Към настоящия момент, на база на деклариралите, че ще гласуват, Мая Манолова има предимство от 4% пред Йорданка Фандъкова. Резултатът е сходен с този от предишното проучване и отново трябва да се каже, че разликата попада в обхвата на възможните статистически отклонения. Трети е Борислав Игнатов със 17% и възходящ тренд. Борис Бонев остава четвърти, а след него се нарежда депутатът в ЕП и кандидат-кмет на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според "Медиана" Борис Бонев е чак шести, а след Джамбазки, който е четвърти идва Волен Сидеров, като двамата горе-долу си поделяли "патриотичния" вот.

Какво се случва на втори тур

От "Маркет линкс" са тествали и хипотези за евентуален втори тур.

Ето и трите хипотези за втори тур:
Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова 42:39
Йорданка Фандъкова срещу Борислав Игнатов 36:27
Мая Манолова срещу Борислав Игнатов 41:28

"Резултатите за потенциалните противопоставяния на кандидатите за втори тур също дават известно предимство от 3% на Мая Манолова пред Фандъкова, разбира се, ако се развие този много вероятен сценарий. Едновременно с това е видно, че Йорданка Фандъкова постига стопяване на разликата, което е следствие от нарастваща подкрепа за нейната кандидатура (с близо 5%) и свиване с 3% на периферията на основния ѝ конкурент – Манолова. Към момента, анализът на данните не показва съществен потенциал за противопоставяне на втори тур на Борислав Игнатов срещу която и да е от кандидатурите на Фандъкова и Манолова", отбелязват от агенцията.

Общинският съвет

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ би взела 33 на сто от гласовете на столичните избиратели, а БСП - 23 на сто. Трета ще е Демократична България с 19 на сто. ВМРО се очертава като четвъртата политическа сила с 4 на сто. С известни шансове за представителство са още местната коалиция Движение "България на гражданите" (ДБГ, ЗНС, НДСВ) и коалиция Движение "Заедно за промяна" (Волт, БСД, ЕСИ, Родолюбие 2000).

ГЕРБ 33%

БСП 23%

Демократична България 19 

ВМРО 4%

МК Движение България на гражданите (ДБГ, ЗНС, НДСВ) 1%

КП Движение Заедно за промяна (Волт, БСД, ЕСИ, Родолюбие 2000) 1%

 Атака 1%

 Друга 3%

 Не съм решил 16%