Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари догодина страната ще се управлява от служебно правителство.

Това е резултатът от разговорите между основните политически партии в западната ни съседка и президента Стево Пендаровски, които приключиха късно снощи. До ситуацията се стигна, след като Европейският съвет отново не даде дата за старт на преговори за присъединяване на Скопие и Тирана към ЕС. 

В срещата при Пендаровски участваха лидерите на водачите на Социалдемократическия съюз на настоящия премиер Зоран Заев, ВМРО-ДПМНЕ и партиите от албанския блок.

Всички участници обявиха, че - независимо от отказа на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване със Северна Македония - целта на страната остава пълноправно членство в съюза.

Управляващите в Скопие социалдемократи са предложили предсрочните парламентарни избори да се проведат в края на декември тази година. Опозицията обаче е поискала служебно правителство да организира вота, а за целта да има на разположение поне 100 дни, съобщи БНР. Втората причина за по-далечната дата на гласуването е да се изчакат всички страни от НАТО да ратифицират протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса. Така изборите ще на 12 април догодина.

Премиерът Зоран Заев отказа да посочи кой ще оглави техническото правителство от началото на идната година и заяви, че предстоят дискусии по темата в рамките на досегашната управляваща коалиция. 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще излъчи вътрешния и социалния министър.

Лидерите от ЕС допуснаха "историческа грешка", като не  постигнаха съгласие за началото на преговори за членство с Албания и Северна Македония, заяви в неделя върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Асошиейтед прес. В своя блог тя казва, че съжалява, че лидерите от ЕС не са могли да се споразумеят въпреки "изключителния напредък, постигнат от двете страни, и против препоръката на Европейската комисия". По думите й "това е много повече от загубена възможност: това е историческа грешка, която тя се се надява, че може да бъде поправена възможно най-скоро".

С такава позиция излезе и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.