С апел към държавния глава Румен Радев да „върне“ избора на единствения кандидат за главен прокурор излезе днес предшественикът му на „Дондуков“ 2 Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев Радев трябва да се възползва от конституционното си право да откаже да подпише указа за назначаването на Иван Гешев, тъй като процедурата по избора била с „доста въпросителни“.

Според Конституцията държавният глава има право да откаже да подпише за назначението, но ако то повторно му бъде представено, вече трябва да издаде съответния указ.

Този си апел президентът (2012-2017) отправи от ефира на БНТ, където днес говори както за избора на нов обвинител номер едно, така и за Северна Македония, кризата в Сирия, изборът на Турция за нов завод на „Фолксваген“ за региона и др.

Коментарът си за процедурата, по която Гешев трябва да бъде избран на 24 октомври, след като е единствен кандидат, Плевнелиев направи в края на разговора. Той разкритикува Румен Радев, че бил пасивен по темата, което е в противоречие с организираните от сегашния държавен глава редица срещи с върховните представители на съдебната власт още преди старта на процедурата по избор. Заради които срещи пък бе критикуван от управляващите от ГЕРБ – че се месел в работата на същата тази съдебна власт.

Плевнелиев изтъкна какво бил направил той през 2012 година, когато за главен прокурор беше избран Сотир Цацаров:

„Аз не познавам кандидата за главен прокурор, никога не съм се виждал с него, но ми се ще да кажа нещо изключително важно: Ако се върнем назад във времето, през 2012 година, тогава като държавен глава аз апелирах да има повече от един кандидат, а именно – минимум трима. Всеки един да излезе със своята концепция, да бъдат изслушани в един ден от Висшия съдебен съвет, изслушванията да се предадат пряко от всички възможно медии, включително в интернет. И това се случи.“

След което посочи:

„За мен е изключително проблемно, че държавният глава мълчи в един момент от историческа важност за България, какъвто е изборът за нов главен прокурор. Аз апелирам към държавния глава да се възползва от своето конституционно право и да отложи, ако ВСС вземе решение, за да се даде възможност на една легитимна процедура. Нищо против кандидата, но процедурата е с доста въпросителни.“

За Сирия

Според Плевнелиев „Европа се държи пасивно“ по отношение на Сирия – и то от години. 

„Давам си сметка колко безплодни бяха всички дебати и усилия и всичко стигаше до нивото на някакви дипломатически изказвания. Вече осма година ситуацията е извън контрол. Сега с отдръпването на САЩ се отваря възможност Европа да влезе там. Русия го направи пред целия свят“, анализира президентът.

Той обаче избегна въпроса с икономическите санкции за Анкара, в т.ч. ембаргото за износ на оръжия. Както е известно, редица европейски държави взеха решение да спрат износа си, като сред тях не е България. По думите на премиера Бойко Борисов страната ни ще изгуби милиони, ако спре да изнася за южната ни съседка. За Плевнелиев Европейският съвет вече бил наложил санкции, каквито Турция търпи и заради търсенето на газ и нефт в териториалните води на Кипър. „Така че действията са не едно и друго“, „изброи“ Плевнелиев.

„Фолксваген“

От темата инвазията на Турция в Северна Сирия Плевнелиев се прехвърли на тази с „Фолксваген“. Както е известно, германският автомобилен концерн взе решение да разположи новата си производствена мощност в Турция, а българската кандидатура „изпадна зад борда“ (въпреки изказвания на редица представители на властта, че автомобилният гигант ще дойде у нас). И както Плевнелиев говореше, че „ние сме в играта“ отдавна, така и изброи всички преимущества на конкурента ни Турция, заради които управителният съвет на концерна взе решение да разположи там новата фабрика: ако у нас ще продаде 5000 автомобила, там ще продаде 150 000; Турция има „много, много“ развито индустриално и автомобилно производство; „така че там доказано“ има кадри.

„От друга гледна точка надзорният съвет за пети път отлага решението за Турция“, все пак отбеляза Плевнелиев и описа раздора във „Фолксваген“ с това, че УС се насочвал към краткосрочните ползи, а надзорът (където са собствениците) гледал дългосрочно на нещата и имал своите притеснения.

„УС трудно би променил позициите си, там (в Турция) вече има архитекти, има екипи които работят, но ние не губим своя шанс дотолкова доколкото ако това е футболен мач, ние сме на резервната скамейка и сме готови да влезем в играта“, показа се оптимист почетният председател на българския автомобилен клъстер.

Северна Македония

„Президентът Макрон допуска груба политическа грешка“, коментира Плевнелиев отказа на Франция да подкрепи Македония и Албания за членство в ЕС. И допълни: „Продължаваме да водим вътрешно-политически битки на цената на външно-политически провали.“

"Защото това е един голям провал на ЕС като цяло в една толкова важна зона, каквато е Западните Балкани. За съжаление няма да скрия своето разочарование и от това, че Зоран Заев подава оставка. Безспорно това беше един демократичен, позитивен лидер, смел, който се опитва да се откъсне от тежестта на манипулациите и погрешните идеологии от миналото. Представете си, ако отново старото дойде на власт, тези политически лидери на Македония, тип Груевски, които мразеха България, където медиите денонощно прожектираха България като окупатор, като фашист - какво ще си говорим тогава", каза Плевнелиев.

Той очаква криза в Северна Македония. Битката ще е доста тежка, битка на президента да запази спокойствието. "Предричам тежко и трудно състезание и отново реваншистки сили имат своя шанс да дойдат на власт, от което България много ще изгуби, Европа също", каза Плевнелиев.

По думите му България не трябва да поставя ултиматуми на Скопие, особено в момент, в който властта там отново може да се обърне. Последното вероятно трябваше да реферира към ултиматумите, които правителството и парламентът поставиха пред Македония за българската подкрепа.