Електроенергийният системен оператор и трите електроразпределителни дружества са подготвени за предстоящия зимен сезон. Това е основният извод от проверката на експерти от Министерството на енергетиката, назначена със заповед на министър Теменужка Петкова, твърдят от ведомството с официално съобщение. 

В период от почти един месец са инспектирани обекти на държавния ЕСО, както и на "Електроразпределение ЮГ" АД, "Електроразпределение Север" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Целта на проверките е да се види до каква степен дружествата са подготвени за работа при бедствия и аварии за престоящия натоварен есенно-зимен сезон.

На произволен принцип са проверени енергийни обекти в районите на градовете Ямбол, Карнобат, Айтос, Бургас, Пловдив, Банско, Разлог, Белица, Гоце Делчев, Хаджидимово, Бяла, Борово, Две могили, Русе, Ветово, Цар Калоян и Глоджево. Обект на инспекциите са били електрически подстанции, въздушни електропроводи високо, средно  и ниско напрежение, както и възлови станции  и трафопостове.

Резултатът от извършените проверки и тестове е показал, че всички съоръжения са в пълна готовност - електропроводните линии са добре поддържани, сервитутните зони са почистени, документацията се е водела редовно и безпроблемно. 

От Министерството на енергетиката са категорични, че във всички дружества е организирана работата на аварийни екипи, които са на денонощно разположение. Така се покрива обслужването на цялата територия на страната. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили и всички необходими материали за извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи.