Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза успехите в диалога между Русия и България в началото на срещата си с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, която пристигна на посещение в Москва, предаде ТАСС.

"Радваме се да ви приветстваме в Москва и да продължим диалога, който в последно време придоби устойчивост и динамика, - каза Лавров, откривайки срещата. - Според нас това отговаря на интересите на народите на нашите страни. Отношенията между нас почиват на дълбоки исторически и културни традиции. Миналата година отбелязахме 140 години от освобождението на България в резултат на руско-турската война от 1877-1878 г., а тази година отбелязахме и 140 г. от установяването на дипломатически отношения."

"Ние сме признателни за това, че приехте нашата покана, за добрата възможност да обсъдим целия спектър на двустранните връзки и, разбира се, да обменим мнения за положението в Европа и в света като цяло", добави Лавров.

Министър Захариева, от своя страна, изрази задоволство от активизацията на диалога между София и Москва.

"През последната година имахме редица посещения на високо равнище и аз се радвам, че се възобновява и моят диалог с вас", добави тя, цитирана от БТА.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров изрази надежда, че държавната корпорация Росатом има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ "Белене", предаде ТАСС.

"Росатом" е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене". Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект, каза Лавров след срещата с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС.
 

"Българските ни колеги ни информираха за началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на "Турски поток". Както съобщи министър Захариева съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година", каза също така Лавров.

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя.

Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.
Захариева също така изрази надежда, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия, предаде БТА.