Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е обявил, че подава оставка като депутат. Това съобщи пресцентърът на партията. Причината за оставката - кандидатурата на Сидеров за кмет на София, става ясно от съобщението. 

Според националистите това било "акт на честност, коректност и мъжко поведение в политиката". Лидерът на "Атака" (очаквано) призова Ангел Джамбазки от ВМРО, който също е кампанията за кметския вот в столицата, да напусне поста си в Европейския парламент. Останалата част от изявлението на Сидеров също е било посветено на Джамбазки, става ясно още съобщението на "Атака". 

Коалиционният партньор на ГЕРБ, който към момента е независим, заедно с колегите си, след като бяха изключени от "Обединени патриоти", за пореден път се оплака, че бил цензуриран в рамките на кампанията. В цитатите от Сидеров, разпространени от партията му дори се казва, че са изпратени писма до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева с призив да вземат отношение към погазването на Изборния кодекс и принципа на равнопоставеност на кандидатите. Отговор обаче нямало.

Според правилника на Народното събрание, ако оставката е депозирана в деловодството, формално залата трябва да я гласува. След казуса с Делян Добрев от ГЕРБ Конституционният съд реши, че депутатите нямат право да откажат на избраник да напусне мястото си. Няма пречка обаче оставката да бъде оттеглена, преди да е гласувана.

В момента Народното събрание е в "предизборна ваканция" и не заседава. Така оставката на Сидеров може да бъде приета най-рано на 30 ноември, когато се очаква да е първото заседание на депутатите.