Мониторингът върху България да падне - това се очаква да препоръча Европейската комисия във вероятно последния си доклад по механизма за сътрудничество и проверка, споделиха източници на Клуб Z от Брюксел. Утре в Страсбург Колегиумът на комисарите ще огласи доклада за напредъка на България и Румъния в правосъдието, като преди това трябва да одобри черновите. Финалното решение е на Съвета и парламента.

За страната ни имаше 17 препоръки и по някои от тях Брюксел вече отчете изпълнение. Според източниците ни мониторингът вероятно ще отпадне, въпреки че не сме изпълнили докрай всички препоръки с мотива, че държавата е демонстрирала воля за справяне с проблемите и няма причини да се смята, че няма да продължи в тази посока.

Още през ноември миналата година с публикуването на годишния доклад стана ясно, че Европейският съюз може да сложи край на наблюдението си над българското правосъдие и вътрешни работи след година, като го замрази по три от шестте му показателя. ЕК тогава посочи, че няколко от 17-те и препоръки, направени в доклада за 2017-а, вече са изпълнени, "а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение".

Поради това три от шестте показателя (1,2 и 6) "могат да се считат за временно прекратени". Те са: "Независимост на съдебната власт"; "Нормативна уредба"; "Организирана престъпност". Наблюдението обаче продължи по показателите 3,4 и 5: "Продължаване на съдебната реформа"; "Корупция по високите етажи на властта"; "Корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите".

С други думи: Комисията заяви, че България вече има нормативната уредба и институциите, на които би се основавало едно независимо европейско правосъдие и че в общи линии е успяла да се пребори с организираните престъпни групи, които вилнееха през 90-те години на миналия век и в самото начало на този. 

"Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия", заяви миналата година първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

Заявка, че мониторингът ще отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия, даде при встъпването си в длъжност през 2014 г. председателят й Жан-Клод Юнкер. 

Преди време пък министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ако това не стане, ще подаде оставка от поста.

Оповестяването на препоръките на ЕК идва няколко дни преди избора на нов главен прокурор, като единствен кандидат е сегашният заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев. Любопитното е, че според първоначалната хронограма на процедурата, изборът трябваше да се проведе на 14 ноември, но по предложение лично на Цацаров бе изтеглен с две седмици по-рано.