Бившите футболисти са три и половина пъти по-заплашени от заболявания като деменция, показва изследване на експерти от Университета на Глазгоу. Те свързват този тип болести с ударите по топката с глава.

Проучването е финансирано от Футболната асоциация на Англия и Асоциацията на професионалните футболисти. То започна от семейството на починалия бивш играч Джеф Естъл, което твърди, че смъртта му е пряко свързана с травми на мозъка, до които се е стигнало от удари с глава.

Изледването се позовава на проби на 7 676 бивши футболисти в сравнение с тези на 23 000 души, които никога не са играли професионално.

Започнало е през януари миналата година, а основен консултант му е бил д-р Уили Стюърт, невролог.

Според него рискът за бившите професионални футболисти е много по-висок за нервнодегенеративни болести като деменция, Алцхаймер, заболяванията на моторните неврони (като АЛС), Паркинсон и т.н., отколкото при всички останали.

В същото време те по-рядко боледуват от рак и сърдечни заболявания. 

В последните години много се говори за връзката между контактните спортове и нервнодегенеративните заболявания. Счита се, че ударите в главата имат огромно значение. В Америка бе открита болестта Хронична травматична енцефалопатия - след поредица от странни обстоятелства при смъртта на водещи бивши играчи по американски футбол.