Президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант "Фолксваген" в страната си. Очаква се това да се случи по време на утрешната среща на държавния глава с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер, съобщи БТА, позовавайки се на агенция "Танюг".

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и "Фолксваген" ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".

Утре ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, гринфийлд инвестиции за над 300 милиона евро, допълва вестникът.

"Фолксваген" съобщи на 15 октомври, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше решила да се позиционира в турския град Маниса, на около 40 км северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г. България също бе в надпреварата за инвестицията, като стигна до последния й етап.

Румънското правителство също инициира разговори за възможността фабриката на Фолксваген да бъде в Румъния, съобщиха по-рано информационните агенции. 

"Инициирахме нови дискусии с групата "Фолксваген". Румъния има много добри технически условия в момента и няма проблем с работната ръка. Направихме проучвания и има редица възможни места, където може да се построи фабрика, а и разполагаме с необходимата инфраструктура и работна ръка", заяви Щефан Раду Опря, министър за бизнес средата, търговията и предприемачеството.