Телевизията на шоумена, а вече официално и политик Слави Трифонов стартира на 4 ноември. Както бе обявено, тя ще се казва "7/8". Поне в началото програмата й ще е 5-часова, като Трифонов отново ще води вечерно предаване, наследник на "Шоуто на Слави".

Тези подробности за новия телевизионен проект на шоумена, който на 5 октомври основа и партия под името "Няма такава държава", станаха ясни от интервю, което той даде за един от сценаристите си. То е под формата на видео и е публикувано в страницата на Трифонов във фейсбук. 

"Още в последното предаване казахме, че стартираме след 15 септември, но има много административни казуси. Да стартираш една телевизия не е като да стартираш готвенето на вечерята", заяви Трифонов по повод на това, че мнозина се питаха защо тв проектът се бави въпреки заявката.

Телевизията ще се гледа чрез кабел и чрез сателит. Програмата започва в 19 ч. и ще продължи до полунощ. Ще се разпространява на символичния канал 78.

"Добре е да е удобно на уважаемите зрители. Ако има някави недоразумения, ще се обърнете към вашия кабелен оператор."

Ще има ли "Шоуто на Слави", попита "интервюиращият".

"Не може да има, защото е продукт, собственост на 7/8 и бТВ. Ще има „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ от 22 ч. Бихме могли да инвестираме в новини, в сутрешни блокове, но искаме да предложим на пазара нещо, което го няма – ентъртейнмънт и свободно мнение. Предлагаме нашата гледна точка. Ще имаме 5 часа в праймтайма, абсолютно свободно ще се изразяваме", заяви тв водещият.

От "интеврюто" стана ясно, че абонатите няма да плащат допълнително за новия канал.

"Нашата телевизия е подарък за зрителите – ние не искаме нищо, ние не искаме пари. Ще направим всичко възможно да се излъчват реклами и това плащат зрителите – гледайки рекламите ни. Не е правилно да отидеш на кино да гледаш реклами, защото ти си си платил да гледаш филм. Ако се справим добре, ще има висок интерес и тогава рекламодателите ще идват при нас", посочи Трифонов.

Последваха дълги обяснения за това как се мерят рейтингите на телевизиите у нас. Отдавна е известно, че двете най-гледани програми бТВ и Нова тв, използват пийпълметрични данни на две различни агенции, като съответно всяка агенция дава превес като гледаемост на телевизията, с която има договор. Това Трифонов сравни с футболен мач между "Левски" и ЦСКА, при който телевизията на синия отбор съобщава, че бие на терена червения, а тази на армейците, че бие "Левски".

За да се избегне такава "пийпълметрия", екипът на Трифонов сключил договор със социологическа агенция "Галъп интернешънъл".

Повече подробности Трифонов отказа да даде.

"Когато искате да ядете хубава храна, питате ли от какво е съставена? Пуснете програмата, когато решите. Аз предпочитам да показвам, не да разказвам", посочи в заключение.

Както Клуб Z писа, старозагорската фирма "Статис" АД, която държи "Телевизия Стара Загора", вече е с представител Евгени Димитров-Маестрото и нов управителен съвет – също от хора от екипа на Слави Трифонов. Именно това е новата телевизия на Трифонов. Сменен е и адресът на компанията вече е в София, в зала 12 на НДК, а не в града под липите. Промените са с дата 10 октомври.

"Статис" АД има издаден лиценз от СЕМ за национално разпространение чрез кабел на "Телевизия Стара Загора". Режимът на излъчване на телевизията е 24-часов, има и онлайн стрийминг, става ясно от страницата на медийния регулатор. В новия съвет на директорите на компанията освен Евгени Димитров като изпълнителен директор влизат още Ася Тодорова и Диана Младенова. Те участват и в други търговски дружества, свързани с Трифонов в това число, и с компанията "Седем осми" АД, която стоеше зад "Шоуто на Слави".