Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио, съобщи ТАСС.

Император Нарухито.

"Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът след качването си на високия 6,5 метра трон на продължилата 30 минути церемония.

Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери, отбеляза Асошиейтед прес.

Императрица Масако.
Принцесите Како и Мако.

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола.
Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

Стотици хиляди гледаха церемонията по улиците и ...
... пред императорския дворец. 

"Давам обещание да действам съгласно конституцията и ще изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония и винаги ще се стремя към щастието на народа и мира в света, като мисля за народа и го подкрепям. Искрено се надявам, че страната ни, чрез мъдростта и неспирните усилия на народа ни, ще продължи да се развива и ще допринася за приятелството и мира в международната общност и благоденствието на човечеството", заяви японският император, цитиран от ДПА.

Сред гостите на церемонията имаше представители на около 180 държави и международни организации, включително германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, британският престолонаследник принц Чарлз, филипинският президент Родриго Дутерте, лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи и шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, както и българският държавен глава Румен Радев.

Император Нарухито.
Крал Карл XVI Густав и принцеса Виктория.
Украинският президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер.
Британският престолонаследник принц Чарлз.
Главната администраторка на Хонконг Кери Лам (първата отдясно).
Президентът на Афганистан Ашраф Гани и съпругата му Рула.

Очаква се церемонията по интронизация на Нарухито да струва на японците 150 милиона долара, с 30 процента по-скъпо от тази на предишния император Акихито през 1990 г., главно заради по-големия брой гости, отбелязва БТА.

Нарухито маха на почитателите си след края на церемонията.