СТРАСБУРГ

Очакваното отпадане на мониторинга върху България е заради обещанията, поети от Жан-Клод Юнкер.

Това заяви специално за Клуб Z евродепутатката от БСП Елена Йончева. Тя обаче изтъкна, че става дума за нейно лично мнение.

Йончева говори малко преди огласяването на годишния доклад на Еврокомисията за напредъка на България и Румъния. Очаква се Брюксел да препоръча отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на няколко пъти изтъкна, че се е ангажирал мониторингът да бъде прекратен до края на мандата на неговата Комисия, който изтича на 1 декември.

Тази сутрин двамата са се срещнали в Европарламента в Страсбург. И Юнкер е заявил пред Йончева, че в ранния следобед ще бъде отправена препоръка за падане на мониторинга.

„Споделих с него, че България тепърва трябва да полага много усилия, за да се превърне в правова държава. От една страна, отпадането на мониторинга е добре за България, защото това е едно срамно петно, което тежи в целия интеграционен процес на страната ни. От друга страна, МСП трябваше да доведе до повече справедливост у нас, до повече правов ред. Като че ли не успя да изпълни тази своя роля. И поради това е прекратен – понеже е лишен от съдържание“, смята евродепутатката.