Американската актриса Натали Портман – с три номинации и един „Оскар” за най-добра женска роля (в „Черен лебед”, 2010 г.) – се включи в полемиката със „сериозните” режисьори, които през последните дни нападат филмите на „Марвел”, съобщи „Холивуд Рипортър”.

Актрисата смята, че всички филми имат право на съществуване и, че „има повече от един начин да се прави изкуство”.

Натали Портман защити киноадаптациите по комикси, като обясни, че популярността на филмите от киновселената на „Марвел” е толкова голяма, тъй като те развличат зрителите, а хората имат нужда да забравят временно за работата и проблемите на всекидневието си.

По-рано този месец в коментар пред списание „Ескуайър” Мартин Скорсезе заяви, че не приема филмите на „Марвел” за кино и ги оприличи на „тематични развлекателни паркове”.

„Аз не ги гледам. Опитах – но това не е кино – колкото и добре да са направени, колкото и да се стараят актьорите при дадените обстоятелства… Това не е кино, в което човешки същества се опитват да предадат емоционални и психологически преживявания на други човешки същества”, каза Скорсезе.

38-годишната днес Натали Портман става известна още като дете с роля в дебютния си филм „Леон” (1994 г.). По-нататък в кариерата си тя се снима както в приключенски, фантастични, филми по комикси и комедии („Междузвездни войни”, „Тор, богът на гръмотевиците”, „Марсиански атаки”), така и в „сериозни” драми („Отблизо”, „Гардън Стейт”, „Моите боровинкови нощи”, „Другата Болейн”). През 2021 г. Портман ще се завърне в киновселената на „Марвел“ като Джейн Фостър в „Thor: Love and Thunder”.

"Площад Славейков"