Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин определи ситуацията в Сирия като „сложна“ и подчерта, че в тази връзка консултациите му в Сочи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган са „належащи“, предаде TACC.

„Ситуацията в региона е много сложна. Всички ние разбираме това", подчерта Путин в началото на разговора с Ердоган в тесен кръг. „Мисля, че нашата среща днес, нашите консултации са много належащи“.

Лидерът на Кремъл изрази надежда, че „нивото на руско-турските отношения, което е постигнато в момента, ще играе роля за решаването на всички сложни въпроси, които са се развили в региона".

Ердоган и Путин в Сочи.

Той посочи, че срещата в Сочи ще позволи да се намерят отговори на всички въпроси, както в интерес на Турция и Русия, така и в интерес на всички страни от региона.

Путин горещо приветства турската делегация и благодари за решението й да дойде в Сочи. Освен Ердоган, в нея са включени министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу, министърът на финансите Берат Албайрак, говорителят на президента Ибрахим Калън и директорът на разузнаването Хакан Фидан.

"Вярвам, че тази среща ще е от полза за региона, който преминава през критични дни", каза Ердоган, който описа срещата като "много сериозна възможност".

Путин от своя страна изрази надежда, че близките връзки между Русия и Турция ще улеснят решенията за уреждане на сирийския конфликт.

Кремъл очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да информира държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за бъдещите си планове за военната операция „Извор на мира“ в рамките на преговорите помежду им в черноморския курорт Сочи, предава TACC.

„Русия иска да обсъди ситуацията в Североизточна Сирия, по-добре да разбере какво се случва, да получи информация за плановете на Турция и да я сравни с общите планове за развитие на политическото споразумение в Сирия", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, цитиран от агенция "Фокус".