Общо 137 са кандидатите за кметове на общини и кметства в цялата страна, които имат досие от Държавна сигурност. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата. По закон органът е длъжен да провери всички претенденти за изборни длъжности. Проверени за минало в тоталитарните служби на комунистическата държава са общо 4422. Останалите 2390 претенденти, регистрирани за местия вот на 27 октомври, не подлежат на проверка за агентурно минало - родени са след 16 юли 1973 г.

Повечето от кандидатите с досие се борят за пост в малки кметства, а не в общини, показва още справката в решението на комисията по досиетата. Освен това въпросните 137 души са едва 2% от всички кандидати за кметове в страната. 

Без изненада - сред парламентарните партии тази с най-много кандидати с досие от ДС е "БСП за България" - издигнати самостоятелно или в коалиции за предстоящия кметски вот.  Броят е общо 29. Сред най-интересните е претендентът за кмет на Разград Денчо Бояджиев. Агентурното му минало е известно, а и той самият вече е бил кмет - преди да загуби вота през 2015 г. от кандидата на ГЕРБ. В момента Бояджиев е депутат от левицата.

Социалистите издигат агент на ДС и в Правец, но и в това няма никаква изненада - Румен Гунински е настоящият градоначалник в родния град на Тодор Живков. 

На второ място по брой номинации за кметове на "ченгета" от ДС се нарежда управляващата партия ГЕРБ - с 23-ма кандидати. И тук най-интересното име не е никаква изненада - то е на Любомир Христов, който кандидатства за нов управленски мандат от формацията на Бойко Борисов. Две от "ченгетата", които се явяват на вота от името на партията на Бойко Борисов, са коалиционни - номинирани са заедно със СДС, става ясно от решението на комисията по досиетата. Синята партия подписа споразумение с ГЕРБ за общо явяване на изборите по места. И в двата случая става дума за каниддати за кмет на кметства в община Монтана. В областния град ГЕРБ подкрепи действащия кмет от СДС Златко Живков (той не е агент на ДС - б.р.)

Коалиционният партньор на ГЕРБ - СДС - има още двама кандидати за кмет с досие - но самостоятелно издигнати, показва справката. Един от тях е в областен град - "синият" кандидат за кмет на Кърджали Иван Коларов. Вторият претендент е в село Дунавци, община Казанлък. 

В класацията по брой "ченгета" в изборните списъци на трето място е ДПС - с общо 17 кандидати за кметове с агентурно минало. Сред тях прави впечатление претендентът от движението за кмет на областния град Русе - бивш шеф на РИОСВ в областта и кандидат за депутат на последните парламентарни избори Дауд Ибрям. Неговото досие също е известно отпреди това - защото е бил кандидат и на други избори. Останалите претенденти от ДС и от партията - също като при останалите две партии - са предимно в малки населени места. 

От списъка с агенти от ДПС този път е отпаднал Ахмед Башев - дългогодишният кмет на Гърмен от движението (пропусна само приключващия сега мандат - б.р), който има досие от ДС, този път е претендент от коалиция "Ние, гражданите" и ще се бори срещу кандидата от ДПС Феим Иса - досега кмет на Рибново с чисто агентурно минало. 

В партийната подредва следва ВМРО - в 11 кандидати за кметове с досие. Двама от тях са общите с ГЕРБ и СДС, а един е споделен с АБВ и НФСБ в коалиционен формат. Партията на Красимир Каракачанов дори номинира агент от ДС за районен кмет в София - Христо Христов в "Красно село". Любопитни след имената, срещу които има документи в комисията по досиетата и се кандидатират от името на ВМРО, са още претендентът за кмет на Созопол Костадин Мархолев, както и този във възрожденска Копривщица - Иван Лесков (споделен с "Воля", тъй като форматът е коалиционен).

Формацията на Веселин Марешки се отчита с още двама кандидати с досие - общо трима с претендента за Копривщица. 

НФСБ на Валери Симеонов сред парламентарните формации има една кандидатура, свързана с тоталитарните служби - това е кандидатът за кмет на областния град Смолян - Владимир Гърбелов.

И сред номинациите на "Демократична България" има 1 представител, за който комисията по досиетата е открила данни за принадлежност към ДС - в кметство Бенковски, община Аврен - Илко Златев.

А колко са агентите на ДС - номинирани в София?

Сред кандидатите за кмет на Столичната община "ченгета" няма, но пък сред претендентите за районни кметове се намират, показа още анализът на данните от комисията по досиетата.

Освен за кандидата на ВМРО за "Красно село", избирателите в района имат още една опция да гласуват за човек с агентурно минало - Никола Вучев от "Движение ЗАЕДНО за промяна".

В район "Искър" партия "Българско национално обединение" издига агент на ДС - Валентин Христов, а в район "Кремиковци" ДС-опцията е представителят на коалиция "Движение ЗАЕДНО за промяна" Емил Димитров. С минало в тоталитарните комунистически служби е и претендентът за районен кмет в "Изгрев" Калин Манов, номиниран от "Национална републиканска партия". 

Центърът на София също има кандитат за кмет с досие - това е претендентът за район "Средец" Кристиян Кръстев от "Движение ЗАЕДНО за промяна". В "Люлин" кандидатът от ДС е Максим Велков издигнат от "Ние, Гражданите".

Цялото решение на комисията по досиетата можете да видите ТУК.