Какво обещаха най-популярните кандидати за кмет на София? За какво спориха? Как виждат разрешаването на най-наболелите проблеми - трафик, въздух, презастрояване, липса на места в детските градини?

Отговорите дадоха самите те в организирания в ефира на бТВ тази вечер дебат. 

В него участваха първите петима по рейтинг (според данните на „Маркет линкс“*) кандидати за кметове – сегашният градоначалник Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), бившият омбудсман Мая Манолова (Инициативен комитет, подкрепена от БСП, ДБГ, НДСВ и др.), архитект Борислав Игнатов (Демократична България), един от създателите на гражданската организация „Спаси София“ Борис Бонев (Инициативен комитет) и евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО).

Петимата дискутираха темите трафик, въздух, строителство и ремонти, детски градини - с право да се прекъсват. Имаха възможност да си задават и въпроси един на друг. Те за първи път участват в медиен дебат в този формат.  

Трафик

Първа думата по въпроса как ще се справят кандидатите с трафика взе Манолова. За да отбележи:

„Докато ние тук говорим за тези теми, гражданите на София са в задръстване. Това е така, защото паразитните преминавания през центъра образуват изнервящ трафик.“

И предложи: „да се довърши околовръстното, рингът при бул. „Тодор Каблешков“, да се изграждат буферни паркинги, да има свързаност между кварталите, както и да се използват всички средства от Центъра за градска мобилност за строителството на паркингите. „В момента 30 милиона се харчат непрозрачно“, заяви Манолова.

Фандъкова на свой ред отговори, че „София се развива динамично“ и населението й нараства.

„Продължаваме със строителството на метрото и с довеждащия транспорт. 80% от околовръстния път изградихме, започнахме работа и по Южната дъга, работим по връзките със северните територии.“

За Борислав Игнатов набелязаните от конкурентките му мерки са „прекалено дългосрочни“. 

„Кой има най-голям интерес от задръстванията – бизнесът с на горивата. И лобито на строителите – при все повечето сгради“, попита риторично той.

И даде своята рецепта: „Искаме единен център за управление на транспорта, може по улиците да се направят зелени коридори.“

„По 500 нови атомобила се регистрират в София всеки ден. Зелени светофари няма да решат проблема. Бърз и удобен градски транспорт е най-бързата мярка. Да се направи и северният ринг веднага“, заяви и Борис Бонев.

И цитира данни на организацията „Визия за София“, според която повече от половината преминаващи през центъра автомобила са транзитно преминаващи.

- „Визия за София“ е на Столичната община – контрира Игнатов.

- Тръгна като гражданска организация – отвърна му Бонев.

Думата последен взе Джамбазки. Но не за да отговори на въпроса за трафика, а за да вкара в „ефир“ темата с неуместния фейсбук коментар на кандидата на ДБ за общински съветник Тома Белев, предизвикал реакция на ционистката федерация. Самият Джамбазки обаче пропусна да спомене, че реакция от еврейската организация „Шалом“ предизвикаха и неговите собствени думи по БНТ – че категорично подкрепя Луковмарш. Та, сега Джамбазки поиска мнението на самия Игнатов по въпроса. Но водещият Антон Хекимян върна дебата в полето на проблемите на София.

Въздух

По темата с въздуха Фандъкова отбеляза, че „това е най-важната тема в момента и се радвам, че всички кандидати припознават нашите над 100 мерки, по които работим“. След което изброи: информация за гражданите, нови замерващи станции, по-добър градски транспорт, „за да слезем от автомобилите“. 

„Залагаме и намаляване с 1/3 на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. И да информирам Игнатов – система за контрол на трафика има. Поискала съм от НС да се инкриминира и горенето на отпадъци“, допълни Фанъкова.

А Игнатов не остана длъжен: 

„Това, че наблюдавате трафика, не значи че го управлявате“.

Борис Бонев пък цитира отговор от МВР на питане за газанализаторите, които бяха широко прокламирани като мярка срещу замърсяващите автомобили. От отговора става ясно, че в неделя замервания с тях не се правели, било неработен ден, а самите устройства били оставени на профилактика. След което Бонев се обърна към кмета:

„Замърсяването, г-жо Фандъкова, няма почивен ден“. И даде своята рецепта: „Да се въведе моделът замърсителят плаща.“

Джамбазки пък се върна на една от любимите си теми – гетата:

„Основен източник в редица квартали е горенето на гуми, на текстил и на вредни материали. Част от тези домове са незаконни цигански постройки. Те трябва да бъдат премахнати. Те са източник на замърсяване, болести, престъпност, проституция. Никой от останалите кандидати няма да посмее да каже, че ще ги махне.“

А Игнатов се намеси, за да го попита наистина ли използва думата „цигани“, на което Джамбазки попита проблем ли има в това.

В своя отговор Манолова посочи: 

„Правилата трябва да важат за всички, в т.ч. за небостъргачите. Превишенията са факт, но се осведомяваме за тях от гражданските станции. Мобилната станция на Столичната община е една ръждясала Лада на „Орлов мост“. СО ужасно закъсня с признаването на проблема. В момента са подновени 30 печки....“

- Цялата кампания премина в такива твърдения на г-жа Манолова – ядоса се Фандъкова.

- Колко печки подменихте? - попита обаче Манолова.

Бонев пък даде пример с Полша, където дронове анализират какво се гори от комините и дават възможност полиция да влезе и да санкционира нарушителите. 

Ремонти и строителство

По темата със строителството и ремонтите, кандидатът на ДБ призова за „незабавно преглеждане на Общия устройствен план на София и и намаляване на параметрите“. 

Бонев пък предложи да се повиши квалификацията на служителите в общината, да има последващ реален контрол. 

„Ще въведа черен списък на фирми, които системно не се справят с ангажиментите си“, даде заявка той.

А Фандъкова посочи:

„Аз съм кметът, налагал най-големите финансови санкции.“

„Милиони - по наши сигнали“ – контрира Бонев.

Фандъкова обеща още структурна промяна в работата на цялата община – целият процес да е на едно място – от възлагането, до контрола. 

Призова и за законодателни промени – отнемане на лиценза, ако фирмите не се справят.

„Да има заложени ясни изисквания в договорите, в т.ч. прекратяване на договора. Сега се оказа, че проектът на „Графа“ е сбъркан, но не може да се прекрати договорът. Сега се печелят процедури с нереално ниски срокове, а после се удължават тези срокове“, заяви и Манолова.

„Продължавате да работите с внушения. Всички договори са публични на сайта и там могат да се видят сроковете и санкциите. Изпълнението на един проект не е толкова лесна работа...“, отвърна кандидатката на ГЕРБ.

Бонев пък показа снимка на пукнатина на прясно ремонтирания бул. „Цариградско шосе“ и поиска да се затвори за цялостно преасфалтиране. 

„Или може би чакате да изтече гаранцията, както стана на „Орлов мост“, а после с нашите пари да се ремонтира“, посочи той.

„Има срокове в гаранцията. Не е лесно да се затвори „Цариградско шосе“, върна Фандъкова.

„Контрол и глоби“, пък обяви Джамбазки. И постави въпроса с обезщетенията от общината към собственици и инвеститори заради запазването на междублоковите пространства, предвидени за застрояване. По думите му това ще ни струва милиони.

„60 милиона са само за „Младост“, заяви кандидатът на ВМРО.

На което Фандъкова припомни, че преди два месеца бе взето решение за пет проблемни зелени терена в квартала – не за финансово обезщетение за инвеститорите, а за замяна с други имоти. Това тя определи като „спасяване на пет терена“. На което реагира Манолова:

„От кого спасихте вие тези пет терена – аз твърдя, че от себе си. Вашият СОС и мнозинство ги предвиди в плана за застрояване. Какво се случва с шестия имот?“

Става въпрос за проекта на „Гаранти Коза“ за небостъргач.

„Г-жа Манолова обича да задава въпроси, но не и да изчаква отговорите. Специална група в СО работи по над 30 имота“, отвърна Фандъкова. 

А Джамбазки се намеси, за да каже, че опонентите му непрекъснато обещавали неща, без да е ясно с какви пари ще се реализират те: 

„(...) всички обещавате да купите 200 подводници, северен и южен галактически град. Или сте намерили някакъв извор на пари?“

- Ще спрем корупцията -  заяви от къде ще дойдат според него парите Игнатов.

- В грешка сте – не се кандидатирате за главен прокурор – върна Джамбазки.

Въпроси

Форматът продължи с въпроси, които кандидатите си задаваха един на друг. Джамбазки се обърна към Бонев защо се хвали с успехите на общината, на което вторият отвърна, че благодарение на „Спаси София“ общината изобщо е реагирала. И това не е хвалба с успехи, а подаване на сигнали.

Бонев се обърна към Фандъкова: 

„Казвате, че работите с нов екип, а районните кметове са ви същите. 10 години управлявате и колко още трябва да управлявате, пожизнен кмет ли трябва да ви направим, за да си изпълните обещанията от 2011 г.“

На което тя отговори:

„Кмет не правите вие, а гражданите. Знаете, че се работи изключително интензивно. Когато се работи винаги има обстоятелства и причини. Работи се по електронната система за таксуване в градския транспорт.“

„Тя се изпълнява от 12 години и от 20 милиона поскъпна на 80 милиона“, заяви Бонев в отговор.

Фандъкова отказа да зададе въпрос на Манолова.

Манолова обаче се обърна към Игнатов: 

„Кандидатите от вашата листа и партиите, които ви подкрепят, дадоха мнение, че „Топлофикация“ трябва да бъде оздравена с външен мениджмънт. Но опасенията са, че ще стане като „Софийска вода“. Имате ли план за оздравяване?“

„Топлофикация е болният човек на Сстолична община“, посочи Игнатов и изброи: „Преструктуриране, външен менидмънт – това не е концесия, а професионално управление след конкурс; преразглеждане на договорите чрез посредници, в т.ч. дружествата на г-н Ковачки, избран с вашите гласове, в т.ч. на БСП и ВМРО.“

Манолова обаче констатира, че „докато не започна кампанията, никой не гъкна за темата „Топлофикация“. 

Дойде ред на Игнатов да пита – в случая Джамбазки:

„Подарихте ли концесия на фирма за извънградска линия – северната линия?“.

Отговор така и не се чу, но последва диалог:

- Казвате че аз съм подарил концесия на фирма?! Може би вече сте научил кой автобус къде ходи. Очевидно не сте се подготвил, четете ги тези домашни. Подадохте ли сигнал в прокуратурата.

- Подадохме до АДФИ.

- Да ви светна – когато имате съмнение в корупция, подавате сигнал.

- Не отговорихте на въпроса.

- Очаквам коментар за поведението на вашия кандидат за общински съветник.

Детски градини

Кандидатите продължиха с темата за детските градини и хилядите деца, които са извън тях.

„Построихме сто, имаме проекти за шест. Но строим и училища“ – даде заявка Фандъкова. 

„35 са необходими за 7000 чакащи деца. До края на мандата ще са построени. Ще стане с отчуждаване на терени“, каза на свой ред Манолова.

Игнатов предложи общината да придобие партерни помещения за забавачки и да предоставя ваучери на семействата, останали извън системата, за да плащат за частни градини и ясли.

А Бонев заяви, че е нужно „ускорено строителство и активно търсене на терени, защото СО сега е пасивна.“

Джамбазки не говори за градини. А пак се възползва от живия ефир да вкара в употреба темата с Тома Белев.

„Защо се страхувате, г-н Хекимян, от въпроса за поведението. Защото е умен и красив, нали. Ако беше грозен и глупав от стадионите...“

На което водещият Антон Хекимян отвърна с това, че темата е била обект на новините на телевизията и мястото й не е в дебата.

Той приключи с финални думи от всеки участник – защо трябва да се гласува за него.

 

* Според социологическо проучване на "Маркет линкс" по поръчка на бТВ за независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова биха гласували 27,4% от запитаните. Следва Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС) с 25,8%. Трети е арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" с 10,9%, следван от независимия Борис Бонев - 4,4% и Ангел Джамбазки от ВМРО с 2,2% подкрепа

Данните са от експресно проучване на "Маркет Линкс", направено по поръчка и с финансиране на бТВи проведено сред 500 лица над 18 г., в периода 23 – 28 септември по метода на прякото лично интервю в София.

Резултатите от последно проучване на същата агенция, огласено преди два дни и направено сред 868 жители на София, по поръчка и с финансиране на Offnews, запазиха подредбата на кандидатите.