Вицепремиерът Екатерина Захариева нарече "позитивна новина" препоръката на Европейската комисия за прекратяване на мониторинга за правосъдие и вътрешна сигурност над България от Брюксел, но декларира, че има още какво да се свърши по реформите. 

„България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всичките критерии. Това означава, че според ЕК това трябва да бъде последният доклад и механизмът трябва да отпадне.

Позитивната новина е, че за България ЕК предлага прекратяване на този специфичен механизъм, който е само за Румъния и за нас. Разликата между България през 2007 г. и България през 2019 г. е огромна. Смятам обаче, че има още какво да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите", заяви вицепремиерът пред бТВ денс след новините от ЕК.

По думите на Захариева въпросният специален правителствен механизъм ще бъде с участието на съдебната на изпълнителната власт и реформите се правят заради българите граждани.

"Хората трябва да имат удовлетворение от системата”, каза още външният министър.

Захариева припомни още, че от няколко месеца в ЕС се говори за създаване на единен механизъм за мониторинг за върховенството на закона за всички държави членки. Това е и позицията на България - да има еднакви критерии за оценка на всички, а не специални мониторинги само за България и Румъния, както е от приемането ни в ЕС през 2007 г. досега. 

Министърката, която вчера се върна от Москва след първата от 8 години визита на ниво външни министри, обяви, че разговорът й с руския й колега Сергей Лавров бил "конструктивен и честен".

Във фокуса на срещата бяха енергийните проекти и най-вече продължението на „Турски поток” през България, което Лавров нарече „Български поток", след което се поправи и го назова "Балкански" - както предпочита и българският премиер Бойко Борисов.

„Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион”, посочи Захариева.