"Много лесно, след като се случи събитието, всички са просветени и знаят как да стане", иронично коментира днес министър Младен Маринов обвиненията, че МВР познава хулиганите и не е направило нищо, за да ги спре на мача България - Англия.

Пред Нова тв той напомни, че "лично като полицай е по стадионите от 1991 г." (Маринов е спец и беше шеф на Охранителна полиция, б.р.). Ако в първите години след прехода било "като на театър" и полицейските разпореждания се изпълнявали веднага и безпрекословно, то "след това нещата бяха изтървани".

Маринов не приема определението, че България е расистка държава покрай европейската квалификация, защото въпросните "20-30 лица не са представителна извадка на българското общество".

„Не отричам, че има проблеми с футболното хулиганство и поведението на зрителите на стадиона. Ние инициирахме промени в закона”, каза вътрешният министър, визирайки по-бърза процедура за съставяне на актове и наказания.

Според него силите на вътрешното министерство "са направили съответната подготовка и тя е сработила". Не било вярно, че не са контролирани ултрасите на изхода.

След мача с Англия са установени 27 души, като 3 от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, на останалите са съставени преписки и актове със забрана за посещаване на спортни мероприятия за година и повече.

Маринов обясни на два пъти, че от МВР настояват на стадиона да влизат лица срещу доказана самоличност и да се знае кой е закупил всеки билет, независимо дали името е изписано върху самия пропуск.

"Не можете предварително да ограничите правата на когото и да било по подозрение, "че ние го знаем" и че той имал някакви прояви. Нали говорим за демократична държава", отговори той на упреците защо просто не ги допускат.

Маринов напомни, че с цел превенция се правят срещи с агитките в полицията преди подобни големи мероприятия. 

Според вътрешния министър обаче хората не трябва да разчитат само на МВР в такива ситуации.

„Не искам наистина да се разбира, че само МВР е отговорно за това нещо. МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач. И на Запад е така - в Англия полицията не участва в охраната на мача."

И на въпрос дали ултрасите са влезли облечени като стюарди:

"Всички лица, които са били със светлоотразителни елечета, са били в някакво качество там. Знаете, че футболните фенове на „Левски” имат регистрирана съгласно закона охранителна фирма - така, че те също могат да участват в охраната на такива събития. 

Докато разчитаме на контрола на МВР, ние губим превенцията, губим поведението на зрителите: не защото МВР ги гледа и ще ги накаже, а защото има закон и той трябва да се спазва. Ако вървим в посока до всеки да има полицай и да има контрол, няма да постигнем нищо - това е едно състезание, което няма да има край.

Трябва да се приемат промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане срещу лична карта, ни обвиниха, че превишаваме правата си и нарушаваме човешките права и личните данни", твърди вътрешният министър.

"Свобода се дава на хора, които спазват правата на другите хора!", каза още той.

"Другата реакция е да влезем в сектора и да прекратим мача поради застрашаване на обществения ред", отговори Маринов на въпрос не е ли имало по-добра алтернатива за действие.

"Всеки твърди всичко и едно твърдение не означава, че е истина", заключи той по повод това - дали същите агитки участват платено в протести. Ако контролирали кой е на протестите, тогава пък щели да ги обвинят в диктатура.

За акцията срещу кандидат-кметове в Несебър

Задържани в Несебър около акцията срещу купуване на гласове ще бъдат конвоирани до столичното следствие днес, обяви още вътрешният министър. Сред задържаните е и кметът Николай Димитров, а операцията е на спецпрокуратурата, КПКОНПИ и МВР.

„Наближавайки датата на изборите, тези сигнали зачестяват”, допълни министърът и обясни, че само в понеделник са проверени 5-6 сигнала.

„Схемите са най-различни. Всеки сигнал се докладва в прокуратурата. Всички действия по преценка на остротата на сигнала се провеждат и под надзора на прокуратурата. Постъпват и анонимни сигнали, и от явни заявители по отношение на всички политически сили. Всеки сигнал е проверен”, каза министър Маринов.

Той отхвърли обвиненията на БСП - че сигналите срещу управляващите не се проверявали и се арестува само опозицията. На обвиненията на социалистите, че поне 10 техни сигнала срещу ГЕРБ висят и по тях не се работи, той отвърна, че "ние по принцип не сме огласили никое свое действие...".

"В тая предизборна кампания се натъкнахме на много случаи, които не стоят много сериозно в предизборната ситуация", обяви той в отговор на обвиненията, че доказани сводници и сутеньори са кандидати.

"Толкова сигнали има, че колегите ежедневно работят по тях", зарече се вътрешният министър.

"Не разбирайте купуването на гласове като директна трансакция: "Ето ти пари - гласувай"... Има най-различни начини", заяви още Маринов.

Той каза, че нямат сериозни сигнали за насилие, а най-много за палеж на колата на конкурент в предизборната борба. 

За мониторинга

Маринов коментира и отпадането на мониторинга на ЕК за България.

„Това е успех, свързан с дългогодишен труд на правителствата, така че да отговорим на всички европейски показатели”, каза министърът. „Това, което касае МВР, още при предишните доклади отпадна от мониторинга, но ние продължаваме да работим в тази насока”.

"За пореден път сме свидетели, че обвиняваме дори ЕК, че не си е свършила работата. Българите така действаме", добави той.

"Ние сме много повече самокритични от всяка една друга държава в ЕС - аз съм бил на много съвети", каза още той.