Тридесет и девет трупа, включително един на тийнейджър, са били намерени в контейнер на камион в индустриален парк в Есекс (Югоизточна Англия), каза днес пред Клуб Z говорителка на местната полиция. Според източник на Клуб Z превозното средство е с варненска регистрация.

Индустиалният парк, където е открит камионът с труповете.

Полиция и линейки са били повикани на място след откриването на мъртвите тела в Уотърглейд индъстриъл парк в Грейс, 30 километра югоизточно от Централен Лондон, в 3 часа и 40 минути българско време тази сутрин. 

"Спешните служби пристигнаха, но за съжаление 39 души бяха обявени за мъртви на място. Първоначалните данни показват, че 38 са възрастни и един е в юношеска възраст", каза по телефона служителката от полицeйската пресслужба, която отказа да бъде цитирана по име.

По думите ѝ на този етап не може да се каже откъде са жертвите. Идентификацията им може да отнеме дълго време. Говорителката отказа да назове пола на жертвата в юношеска възраст. 

 

Местоположение на камиона ковчег с Грейс, Есекс, Югоизточна Англия. Карта Би Би Си

Шофьорът на камиона, 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е бил арестуван по подозрение в убийство, добави тя.

Предполага се, че превозното средство е дошло от България и е влязло в Обединеното кралство в Холихед в Уелс миналата събота.

Говорителката отказа на този етап от разследването да каже какво кара полицията да мисли, че контейнерът е дошъл от България.

"На този етап не можем да потвърдим никакви детайли, разследването продължава. Ще съобщим подробности в подходящо време", каза тя.

Тя отклони въпроса за регистрационните номера на камиона и за неговия маршрут.

На снимките, разпространени от световните агенции обаче, регистрационните табели са скрити, но ясно се виждат характерните български лепенки за "Гражданска отговорност" и за технически преглед. Освен това сканията е с ляв волан.

Що се отнася до маршрута, Нова тв цитира ирландски медии, според които контейнерът, в който са намерени телата, е бил закачен към камиона в Белфаст, Северна Ирландия, и след това се е отправил към Дъблин, столицата на Република Ирландия. На пристанището се е качил на ферибот без забавяне и е влязъл във Великобритания през Холихед в Уелс. Оттам се е отправил към Есекс, където е намерен.

Според ирландската радиотелевизионна компания РТЕ и в. "Айриш игзаминър" камионът е дошъл в Рослар, Ирландия, с ферибот от Шербург, Франция, след което е продължил към Дъблин и оттам пак с ферибот е пристигнал в Холихед. 

Официално съобщение на полицията в Есекс цитира нейния шеф Андрю Маринър да казва: 

“Това е трагичен инцидент, в който голям брой хора са загубили живота си. Продължаваме разследванията си, за да установим какво е станало.”

"В процес на идентифициране на жертвите сме, но очаквам, че това може да бъде дълъг процес.”

"Смятаме, че камионът е от България и е влязъл в страната в Холихед в събота, 19 октомври, и ние работим тясно с партньорите, за да разследваме [случая]. Във връзка с инцидента арестувахме шофьора на камиона, който остава в полицейския арест, докато нашите проучвания продължават.”

"Ние ще продължим да работим заедно с много други партньорски агенции, за да открием какво е довело до тази смърт", каза на пресконференция по-късно днес заместник-директорката на местната полиция Пипа Милс.

Британският министър-председател Борис Джонсън нарече инцидента "невъобразима трагедия и наистина сърцераздирателна".

"Потресен съм от трагичния инцидент в Есекс. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. Мислено съм с всички, които са загубили живота си, и с техните близки", заяви Джонсън.

Инцидентът стана основна тема по време на днешния парламентарен контрол в британската Камара на общините.

“Има степен на организирана престъпност тук”, каза вътрешната министърка Прити Пател, но отказа да сподели други детайли от разследването, позовавайки се на следствената тайна и чувствителността на случая.

Тя отклони въпрос за това как се контролират влизащите в Холихед кораби от Ирландия, но обеща този контрол да бъде засилен. Великобритания, която все още е в ЕС, и Ирландия споделят единен пазар и митнически съюз. Затова между тях граничен и митнически контрол няма. Проверки на превозни средства в пристанищата се извършват само въз основа на разузнавателна информация, каза Пател.

(Видеоклип с всички въпроси към Пател и нейните отговори можете да свалите от тази връзка).

Холихед, окръг Енгълсий, е едно от главните пристанища в Ирландско море, което обслужва корабоплаването между Ирландия и Англия.  Полицейската говорителка обаче отказа да каже дали камионът е дошъл в него от Ирландия или от друго място.

Ирландският министър-председател Лио Варадкар, цитиран от Би Би Си, каза пред парламента на страната си, че е в ход разследване за това дали камионът е минал през Ирландия.

Полицията е отцепила местопрестъплението и достъпът към и от индустриалния парк е забранен.

По-късно днес полицията в Есекс съобщи, че е създала бюро за жертвите, в което хора, загрижени за близките си след трагедията в Грейс, могат да се обаждат. Номерата са 0800 056 0944 за обаждания от Обединеното кралство или 0207 158 0010 за обаждания от страни извън него.

"Към момента Министерството на външните работи не разполага с информация относно публикации в британски медии за намерени мъртви 39 души в камион, за който се твърди, че е дошъл от България във Великобритания."

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Посолството ни Лондон е в контакт с местните власти и проверява случая.

По-късно бе допълнено, че е установена връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон.

Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая.

На ГКПП-Станке Лисичково на журналистически въпрос за камиона в Англия министърът на вътрешните работи Младен Маринов отговори, че официална информация по линия на МВР или по други канали до момента не е постъпвала.

"Проведох разговор с представителя на МВР в Лондон. Информацията, с която разполагаме дотук, е от медиите. Той е направил връзка с местната полиция, за да получи повече данни - за случая, за камиона, дали наистина е с българска регистрация и т.н. Когато има потвърдена информация, ще я съобщим."