Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще участва днес в предаването "Още от деня" на БНТ. Така бе обявено на сайта на телевизията в ранния следобед. Малко по-късно обаче името на Сидеров бе заменено с Анелия Дулевa.

Съобщението, че Сидеров ще участва предизвика интерес, тъй като наскоро имаше решение на ръководството на БНТ и лично на шефа на телевизията Емил Кошлуков да не допуска Сидеров до участие в предавания на медията след скандала, който той предизвика в "Референдум".

Самият Кошлуков коментира пред Клуб Z, че участието на Сидеров не означава, че е нарушено неговото разпореждане.

"Това е платена форма, договор с политическа партия, плащат с фактура", каза Кошлуков.

И поясни, че той няма право да определя кой може да участва, след като става дума за платено съдържание. Кошлуков каза още, че се е консултирал с адвокати и му било препоръчано да не се меси в този случай.

Той обясни, че "Атака" ще има още две платени участия - в "Още от деня" и в сутрешния блок.

Клуб Z потърси за коментар Дулева, за да обясни с какви мотиви е било решено тя да замени Сидеров. Отговор от нейна страна все още няма.

Решението на Кошлуков и на ръководството на телевизията да не допуска повече Сидеров в ефир бе заради скандалното му поведение в предаването "Референдум", довело жандармерия в живото студио. Решението касаеше конкретно на Сидеров, но не и други представители на партията му, като спираше достъпа до предизборните студиа на лидера на "Атака". То бе приведено в действие веднага. Няколко дни по-късно Сидеров не бе допуснат до предаването "Панорама" същата седмица. Той обаче реши да търси правата си, позовавайки се на споразумението, което БНТ подписа през септември с партиите за равноправно участие в ефира. Сидеров е кандидат за кмет на София и като такъв настоява той лично да се появява в ефир.

От "Атака" подадоха жалба до ЦИК. Но ЦИК я отхвърли. Последва жалба от партията до Върховния административен съд (ВАС). ВАС пък излезе с решение, като на практика върна на ЦИК казуса. Според решението избирателната комисия не е изложила достатъчно добре фактическата ситуация и съответно мотивите за отказа си. Затова ВАС върна преписката на комисията "за произнасяне при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона".