СТРАСБУРГ

Европарламентът одобри днес увеличаване с 50 милиона евро на помощта да справяне с африканската чума по свинете (АЧС).

Така помощта става 70 милиона, или три пъти повече от първоначално заложената сума, обяви българският депутат Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Именно негова е една от поправките за допълнителното финансиране.

„С тези цифри отиваме на преговори със Съвета на ЕС, които започват на 4 ноември и би трябвало да продължат до 18 ноември. След което би трябвало да потвърдим сумата на второ четене в ЕП“, каза Новаков, който е член на преговорния екип.

Обезщетяването е по линия на два фонда.

• Първият е за фермери, загубили животни заради болестта. Там са били заложени 20 милиона, а сега стават 40 милиона евро.

• Другият фонд е за превенция с цел АЧС да не се връща. Там не е била заложена никаква сума, а сега тя ще бъде 30 милиона евро.

Новаков допълни, че дори да има някаква промяна, има формула, според която парите ще се разпределят в най-силно засегнатите от чумата държави. България е в челната тройка, а най-пострадала е Румъния.

„Това означава, че България и Румъния ще бъдат облагодетелствани от тези цифри“, смята Новаков.

Евродепутатът обаче не се нае с изчисленията за колко точно пари става дума за всяка страна поотделно.

От думите на Новаков стана ясно, че преговорите биха могли да бъдат застрашени. Причината е, че незасегнати от болестта страни от ЕС не подкрепят толкова горещо такива поправки. Българският депутат обаче се надява да не се стигне до коалиция между държави, подобна на тази в споровете за превозвачите.

„Увеличението днес мина с огромно мнозинство, което ме кара да мисля, че го подкрепят и колеги от страни, където тази болест я няма. Днес чумата е в една страна, утре в друга - тя не признава граници“, изтъкна Андрей Новаков.

Той очаква всичко да бъде решено след триалози до края на ноември. Ако това се случи, то ще влезе в сила на 1 януари 2020 г.