Британският министър-председател Борис Джонсън днес даде пример с последствията на расистките прояви по време на мача България - Англия (0:6) в София, отговаряйки на въпрос по време на парламентарен контрол в Камарата на общините.

"Очарован съм да кажа, че шефът на българската футболна асоциация (БФС - б.р.) беше уволнен от поста си", каза Джонсън за оставката, която подаде Борислав Михайлов, след като му беше поискана от министър-председателя Бойко Борисов.

Джонсън отговори на въпрос на лейбъристката депутатка Катрин Уест във връзка с прекратен заради расистки прояви футболен мач на провинциалния футболен клуб "Хароугейт" в Северен Йоркшир.

"Расизмът във футбола е крайно отвратителен и трябва да бъде изкореняван при всяка възможност", каза Джонсън. "Тя (б. р. Катрин Уест) може да е видяла какво се случи в България. Очарован съм да кажа, че главата на българската футболна асоциация беше уволнен от поста си като резултат от това, което се случи на този мач".

"Ние със сигурност ще се погрижим да изкореним расизма от всякакъв вид, където и да се  проявява в това общество и каквато ще форма да приема", добави той.

Пълен запис на въпроса и отговора можете да свалите от тази връзка