"Протестира една политическа партия".

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред бТВ протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, който се очаква да бъде избран утре от ВСС.

"Протестите са на една политическа партия. Ако се върнем назад във времето, тези промени в закона ги предложи Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието", каза още Борисов.

И поясни, че става дума за законовите промени, според които прокурорите и съдиите номинират своите кандидатури. За пореден път Борисов обясни, че правителството е нямало как да предложи своя кандидатура, защото това би било намеса в съдебната власт.

11 души от Висшия съдебен съвет, който ще избере новия главен прокурор, са определени от парламента. Въпреки това обаче Борисов бе категоричен:

"По никакъв начин ние не сме се месили".

И допълни:

"Можеше Христо Иванов да предложим" ( за главен прокурор - б.р.).

Според Борисов Христо Иванов е напуснал неговия втори кабинет, защото "не му се е работило". Иванов си подаде оставката, след като промените в Конституцията, касащи съдебната реформа, бяха отхвърлени в предишния парламент, включително с гласовете на ГЕРБ.

Споед Борисов обаче тези промени не са минали, защото Иванов е подразнил със свое изказване други политически партии. Той не уточни кое изказване има предвид.

"Всичко, каквото е искал, съм го направил. Можеше да видите колко закони е предложил да се променят", каза Борисов.

Борисов изтъкна, че Лозан Панов е бил избран за шеф на Върховния касационен съд по времето на управлението на ГЕРБ.

"На няколко пъти съм давал на опозицията възможност да покаже своята неутралност. Този път реших - каквото си изберат това е. Изобщо не съм се месил. Не мога да бъда лицемер. Аз щях да издигна Емил Радев или Дани Кирилов. Това са юристите в ГЕРБ, мога да си ги представя като главен прокурор", каза още Борисов.

И изтъкна, че ако кандидатът е партиен това подлага под съмнение независимостта на съдебната система.

По повод отпадането на наблюдението от ЕК върху нашата съдебна система Борисов обясни, че сега ще има общ механизъм за всички държави.

"Ние тряба да се усъвършенстваме и върховенстово на закона да стои на първо място. Аз подкрепих Лозан Панов когато дори народът, дето се вика, се възмути от присъдата" (очевидно има предвид Джок Полфрийман - б.р.). Доста правителства работиха. Всеки би трябвало да бъде доволен. За България е отпаднал механизма, не за Бойко За Румъния за съжаление не е добра новина", каза още Борисов.

Той допусна, че е възможно ГЕРБ да има по-слаби резултати на местните избори, в сравнение преди 4 години.

"Имаме всички кметове, Това не е естествено. Нормално е някъде да са омръзнали. Някъде се бяха капсулирали. Може резултатите да не са добри сега, но ще са добри за партията ни в бъдеще", каза Борисов.

И допълни, че след изборите "ще поизчистим партията навсякъде, където има нужда". А "изборите ще ни бъдат един добър регулатор".