"Над 62 тона нарязан тютюн са задържали митниците и МВР. Данните са добри, работи се активно. Ако 62 тона ги превърнете в цигари, можете да сметнете колко ТИР-а са. Колегите от Унгария и Словакия ми изказаха благодарност за работата на техните служби с нашата служба за борба с организираната престъпност. Две огромни банди в Унгария и Словакия са разбити, подобно на България, където задържахме в Пловдив, с наше ноу-хау и наши консумативи. Така навремето беше с компактдисковете, ако си спомняте. Като ги притисна държавата те отидоха в Черна гора и на други места. Сега, когато видяха, че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките другаде."

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на радиционното изследване на празни опаковки от цигари, което се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ всяко тримесечие, цитиран от Агенция "Фокус".

Борисов присъства на обявяването на резултати заедно голяма част от своя кабинет и шефовете на силовите дирекции в страната -  финансовия министър Владислав Горанов, вътрешния министър Младен Маринов, директора на Агенция Митници Георги Костов, главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорите на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“, „Национална полиция“ и „Гранична полиция“ и главният прокурор Сотир Цацаров. 

По време на брифинга се разбра, че през 2019 година е достигнат рекордно нисък дял на потреблението на контрабандни цигари в страната, откакто се провежда проучването. 

Борисов беше категоричен, че мерки срещу незаконното разпространение и на други акцизни стоки, водещи до ръст на приходите в бюджета, са от ключово значение. Горанов пък отчете увеличение от 10% на приходите от акциза върху алкохола и нуждата от непрекъснат мониторинг на горивата. Според премиера, благодарение на работата на агенция "Митници" догодина правителството отново ще отдели средства за увеличение на заплатите, за АМ „Хемус“, както и "за много други важни инфраструктурни обекти в цялата страна". 

За 2018 г. приходите от акциз върху тютюневи продукти у нас са достигнали рекордно за последните 10 г. ниво от над 2.5 млрд. лв., което е близо 49% от всички приходи от акцизи, твърдят авторите на Инициативата.

За месеците от януари до август 2019 г. включително, приходите от акциз върху тютюневите изделия възлизат на 1.78 млрд. лв., което е с 9% или с близо 148 млн. лв. повече спрямо същия период на 2018 г.

Потреблението на безбандеролни цигари пък е достигнало до 3,4% и от Инициативата отбелязват няколко различни тенденции: 

  • Марките с най-голям дял на незаконния пазар остават едни и същи, независимо от намаления общ дял на незаконния пазар
  • Увеличил се е броят на намерените фалшификати на марки на международни тютюневи компании.
  • На пазара са се появили нови марки от типа „illicit white” – продукти създадени с единствена цел незаконно разпространение и без аналог на легалния пазар. Прави впечатление, че някои от тях, регистрирани от неизвестни до момента фирми, са намерени само в България.   

Очаквано, най-голям брой контрабандни цигари са открити в граничните градове като Свиленград, както и в Кюстендил, Дупница и Сандански. 

"Инициативата за борба с незаконната търговия“стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от „Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари”и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за  всеки от тях.