Под наслов "Светлината пробива мрака" в центъра на столицата се провежда пореден протест срещу единствения номиниран за следващ главен прокурор Иван Гешев, предава БНР.

В 18 часа "Марш за право и свобода", организиран от инициатива "Правосъдие за всеки", тръгна от Съдебната палата, а крайната му точка е Народното събрание. Към 19 ч. протестиращите бяха на Ларгото между сградата на Министерския съвет и тази на президентството.

Спирката не е случайна, тъй като протестиращите очакват утрешното гласуване да е успешно за Гешев и възнамеряват да внесат при президента мотивирано искане да не подписва указа за назначаването му. Вероятно това ще се случи още в петък.

Ако предложението бъде прегласувано, след като президентът върне кандидатурата, от „Правосъдие за всеки“ се готвят да поискат от държавния глава да сезира и Конституционния съд.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров коментира протестите така:

"Знак се дава. В никакъв случай не можем да отречем, че има хора, които протестират, защото не са съгласни с нещо и защото протестират по убеждения. Аз не мога да говоря от името на протестиращите. Всеки има право да протестира, стига протестът му да не бъде иницииран по някакъв начин. На най-първите протести, най-, най-първите, когато бе открита процедурата, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов."

На проявата има засилено полицейско присъствие. Движението е спряно.