Победителят на вчерашните парламентарни избори се оказа изненадващ. Толкова изненадващ, че не присъстваше в нито една от социологическите прогнози. В този случай обаче - за разлика от други  -  социолозите са невинни, защото нямаше как да измерят неговото влияние.

Победителят е партията на преференциално гласувалите. Според последните данни на ЦИК 34% от избирателите освен за партия, са гласували и за предпочитан от тях кандидат. ГЕРБ, която формално е първа политическа сила, има 32,67%.

В изборната нощ в НДК мнозина политици остро критикуваха възможността за преференциално гласуване. "Българският народ не е дорасъл... Хора, които сме създавали заедно партия, сега се хванахме за гушите..." Такива коментари можеха да се чуят из коридорите на двореца. Да прехвърляш собствените си проблеми върху избирателите обаче е погрешен подход. Това, че покрай кампанията за преференциално гласуване някои кандидати са нарушили добрите нрави и са нападали своите колеги в листата, не е проблем на избирателите.

Гражданите у нас ясно заявиха, че искат да има повече власт в процеса на гласуването. Да имат възможност те да определят кой ще стане депутат, а не просто да се съобразяват със спуснатата партийната листа. Отдавна е ясно, че тежненията за мажоритарен вот или за поне силен мажоритарен елемент в избора на депутати са изключително силни в българското общество. Политиците дълго време  се преструваха, че тези тежнения не съществуват. Сега, след като партията на преференциално гласувалите победи всички останали партии, тези преструвки са невъзможни.

Вярно, феноменът 15/15 се появи и на тези избори. Дали става въпрос за грешка, дали за контролиран вот - въпрос на анализ. Но няма как заради този феномен да се отмени преференциалното гласуване. Грешки и контролиран вот има и при гласуването за партии. Значи ли това, че трябва да отменим изборите изобщо?

Пътят е само един - промяна в закона и въвеждане на  преференциално гласуване с нулев праг за размествания в листите. Ако перифразираме една известна мисъл на една известна историческа личност, колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на преференциите.