Посланиците на 27-те страни членки на ЕС не са взели решение каква отсрочка може да бъде дадена на Великобритания за "Брезкит" и се очаква нова среща в петък - с надежда да се избегне спешна сбирка на лидерите на страните членки по темата. Това съобщи "Ройтерс" тази вечер, позовавайки се на дипломатически източници в Брюксел. Новината идва след среща на посланиците на държавите, проведена тази вечер. 

Според АФП представителите на всички страни в Съюза са били съгласни, при положение, че одобрена от Великобритания сделка за "Брекзит" няма до 31 октомври, срокът да бъде удължен. Колко точно да е отсрочката обаче е въпросът. Целта е да се предотврати "Брекзит" без сделка. 

"Ройтерс" припомня, че във вторник говорител на президента на Франция Еманюел Макрон е заявил, че може да има отлагане след 31 октомври - с няколко дни или седмици, за да се даде възможност на британския парламент да приключи с гласуванията си по темата. По-дълъг срок на изчакване обаче е под въпрос, що се отнася до подкрепата на Париж за подобно решение. Доналд Туск по-рано препоръча да се даде достатъчно време на институциите в Лондон. Сам съобщи днес в туитър, че е обяснил аргументите си за това и в телефонен разговор с британския премиер.

По-рано днес британският Джонсън каза на германската канцлерка Ангела Меркел, че според него "Брекзит" не трябва да се отлага.  Британският парламент обаче вече го принуди да изпрати писмо до Брюксел с искане за тримесечно отлагане. Което той прати, но не подписа. 

„На срещата днес не се очакваше да се вземат каквито и да е формални решения“, заяви европейски източник по повод посланическата сбирка, цитиран от АФП.

Досега имаше две отлагания на "Брекзит" след първоначалната дата - 29 март. И двата пъти Франция имаше възражения, но в крайна сметка се взимаше общо решение, припомня още "Ройтерс".