В трите общини в Североизточна България Разград, Шумен и Търговище обикновено крайният резултат се решава от ДПС, макар и да не печели издигнат от движението кандидат. И на тези избори вероятно сценарият ще е подобен.

Други сходства има и в част от кандидатите, които са повече от добре познати.

Най-показателен в това отношение е Разград.

В Разград римейк на изборите от 2015 г.

Основният сблъсък на кметския вот в Разград ще повтори местните избори през 2015 г. - сегашният управник на града Валентин Василев от ГЕРБ (вляво) ще се изправи срещу бившия дългогодишен кмет Денчо Бояджиев от БСП.

Основният сблъсък ще е между кандидатите на ГЕРБ и БСП - Валентин Василев (кмет в момента) и Денчо Бояджиев (негов предшественик на кметския пост, управлявал от 2005 до 2015). Ще има римейк на сблъсъка на местните избори през 2015 г. -  Василев срещу Бояджиев. Тогава кандидатът на ГЕРБ взе на първи тур 28,28 на сто, а кметът по това време и представител на соцпартията Денчо Бояджиев - 27,76 на сто. На втори тур Василев спечели с подкрепата на ДПС.

На сегашните избори има общо шестима кандидати. Изборът на ДПС е Левент Али Апти - лекар анестезиолог и общински съветник два мандата, зам.-шеф на досегашния общински съвет.

Разград е един от градовете, в които СДС не подкрепя кандидата на ГЕРБ. Предприемачът Мирослав Грънчаров е издигнат от местна коалиция, в която влизат Демократична България, СДС и ДБГ.

Калоян Монев представлява местната коалиция ВМРО-БНД (АБВ, МИР, ПБС, ВМРО-БНД). 

От НФСБ са спрели избора си на собственика на охранителна фирма "Нерон" Георги Димитров.

Ето и пълния списък с кандидати:

  • 8. Георги Димитров Георгиев
    НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • 43. Валентин Стефанов Василев
    ПП ГЕРБ
  • 55. Левент Али Апти
    Движение за права и свободи – ДПС
  • 56. ДЕНЧО СТОЯНОВ БОЯДЖИЕВ
    БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 67. Калоян Руменов Монев
    Местна коалиция ВМРО - БНД (АБВ, МИР, ПБС, ВМРО-БНД)
  • 68. Мирослав Тодоров Грънчаров
    Местна коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ(ДА БЪЛГАРИЯ,ДСБ,Зелено движение)(СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ,ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ)

ГЕРБ срещу БСП в Шумен

Кметът от ГЕРБ Любомир Христов (вляво) ще се опита да спечели нов мандат. Най-сериозната конкуренция се очаква от кандидата на БСП Венцислав Венков.

Кандидатите за кмет на Шумен са внушителен брой - цели 13, с трима повече в сравение с местните избори през 2015 г. 

Основната интрига и тук е между претендентите от ГЕРБ и БСП, които се очаква да стигнат до балотаж. Предизборното напрежение е още по-голямо, защото силите на управляващата партия и опозицията са изравнени.

Големият и неотложен проблем на Шумен е водата, като местните жители плащат 3,40 лв. на кубик, а градът няма пречиствателна станция. Който предложи на убедителен подход към този проблем, вероятно ще бъде оценен от изибрателите, предполагат наблюдатели.

Кметът на Шумен Любомир Христов от ГЕРБ се бори за втори мандат като кандидата на БСП Венцислав Венков е основният му опонент, който застрашава победата му. 

Позициите на БСП в града бяха подкопани от вътрешнопартиен скандал. В центъра му беше бившият кмет на Шумен от соцпартията Красимир Костов (управлявал два мандата до 2015 г.). Костов реши да се кандидатира от партия "Български социалдемократи". Преди четири години на изборите той се очакваше да се бори за трети мандат, но се отказа малко преди вота. Сегашното му желание пак да се пробва, не успя, за кандидат на БСП беше предпочетен Венков. А Костов след самоволното си регистриране от друга политическа сила беше изключен от партията майка.

Любомир Христов е областен координатор на ГЕРБ, бивш депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Бивш директор на ОДП-Шумен, той е работил близо 20 години в системата на МВР, а преди това е служил в армията. През 2009 г. Комисията по досиетата оповести принадлежността му към Държавна сигурност. Това обаче не притесни през 2015 г. ГЕРБ да го издигне за кмет. 64% го избраха на балотаж. 

Венцислав Венков е представител на гражданската квота на БСП, бивш журналист. Повече от 20 години е кореспондент на в. "24 часа". През 2013-2014 година Венков влезе в политиката - стана областен управител на Шумен, а през последните години е изпълнителен директор на Българо-турската търговско индустриална камара, както и общински съветник от левицата.

ДПС залага на добре познато име - Четин Казак. "Човек с европейско образование и европейска култура", както го представи Карадайъ. Казак е завършил Бургундския университет в Дижон, Франция, и има магистърска степен по специалност "Международно търговско право". Владее 4 езика - френски, английски, руски, турски. Брат е на бившия евродепутат от ДПС Метин Казак, който сега е посланик в Катар. С кандитатурата на Казак ДПС ще се опита да се намеси по-активно в битката за местната власт и да си върне позагубените позиции от евроизборите.

"Демократична България" издига адвокатът Артур Алтунян. Той е и водач на листата общински съветници на коалицията. Известният в града юрист беше общински съветник от 2003 до 2007 г. от гражданската квота на Движение "Гергьовден". 

На миналите местни избори десните партии от Реформаторския блок спечелиха 15% от гласовете и станаха третата политическа сила.

Изборът за кандидат-кмет на ВМРО е доц. Стефан Минков. Той е преподавател по история в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", автор на книги и учебници. Член на партията от 1992 г. и  неин местен лидер.

В Шумен НФСБ е единствената политическа сила, която издига жена за кмет на общината – това е Наталия Стефанова, общински съветник и областен координатор на партията, която също води листата на партията за местните избори.

Ето и пълния списък на кандидатите:

  • 4. Добрин Райков Чайлев
    ПП АТАКА
  • 8. Наталия Петрова Стефанова
    НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • 27. Митко Найденов Йоцов
    коалиция Ние, Гражданите
  • 34. Стефан Маринов Минков
    ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ
  • 43. Любомир Димитров Христов
    ПП ГЕРБ
  • 50. Валентин Методиев Маламов
    Политическа партия МИР
  • 51. Николай Йорданов Колев
    ВОЛЯ
  • 55. Четин Хюсеин Казак
    Движение за права и свободи – ДПС
  • 56. Венцислав Дянков Венков
    БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 61. Красимир Благоев Костов
    партия БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ
  • 66. Артур Едуард Алтунян
    „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
  • 68. Добромир Веселинов Драев
    Местна коалиция ДБГ (БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ)
  • 70. Валентин Велиславов Велев
    Местна коалиция АБВ (ПП СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ (СДП))

В Търговище кметът от ГЕРБ ще се бори за нов мандат

Кметът от ГЕРБ Дарин Димитров (вляво) има амбиции за нов мандат. Сред кандидатите е и дългогодишният областен координатор на ДПС Хамди Илязов.

В контраст с Шумен кандидатите за Търговище са едва четирима. Дарин Димитров (ГЕРБ) спечели убедително предните местни избори на балотаж с 69 на сто срещу 31 на сто за представителката на ДПС Емине Якубова. Сегашният кмет Димитров е амбициран да спечели нов мандат.

ДПС излиза със свой дългогодишен кадър - Хамди Илязов вече шести мандат е начело на областната структура на партията. Той е и общински съветник в Търговище. Смята се за една от най-влиятелните фигури в района, в който ДПС по традиция има силно влияние. Хамди Илязов е бивш борец. Неговата фирма е осигурила топла храна за 160 хил. лв. на пострадалите в Хитрино, показваше справка за изразходваните събрани от БЧК 2 млн. лв.

Рая Матева, кандидатката на БСП и на АБВ, e c виcшe юpидичecĸo oбpaзoвaниe, имa нaд 11 гoдини oпит ĸaтo юpиcт в oбщинcĸaтa aдминиcтpaция и 3 гoдини ĸaтo зaмecтниĸ-ĸмeт.

Коалиция Ние, гражданите също има свой кандидат в Търговище - Светлин Бонев, бивш областен управител на града.

  • СВЕТЛИН ИВАНОВ БОНЕВ
    коалиция Ние, Гражданите
  • 43. Дарин Иванов Димитров
    ПП ГЕРБ
  • 55. Хамди Мехмедов Илиязов
    Движение за права и свободи – ДПС
  • 67. Рая Георгиева Матева
    Местна коалиция БСП за БЪЛГАРИЯ (БСП за БЪЛГАРИЯ и АБВ)