България е слязла от 59-о на 61-во място в класацията на Световната банка за условията за развиване на бизнес в държавите по света. Това се посочва в доклада "Да правиш бизнес 2020" (Doing Business 2020), публикуван днес от организацията и цитиран от БТА.

Пропадането в класацията за страната ни се случва за четвърта година подред. В доклада за 2019 г. слизането в стълбицата беше с 11 позиции, а през 2017 с 9. По отделните показатели обаче изоставаме сериозно. Например в графата "лесно започване на бизнес" - България заема 113 място. Влошаваме се и с в сферата "Получаване на кредит" - след пропадане от 3 поредни години, в момента получваме 66-то място.

Изследването оценява реформите, въведени в 10 области на бизнес активността в 190 световни икономики за период от 12 месеца. Средата, благоприятна за бизнес, се свързва с ниски нива на бедност, подобрена регулаторна ефективност и стимулиране на предприемачеството, стартъпите, иновациите, достъп до кредитиране, инвестиции.

Начело на класацията отново е Нова Зеландия, следвана от Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция. Водещите страни в списъка обикновено имат онлайн процедури за основаване на компании, платформи за електронно подаване на данъчни декларации и онлайн процедури за прехвърляне на недвижими имоти.

В дъното на класацията очаквано остават размирни държави или такива с колабирали икономики - Сомалия, Еритрея, Венецуела, Йемен, Либия и Южен Судан.

Непосредствено преди България са Мексико (60-о място), Чили (59-о място) и Италия (58-мо място), а след България остават Саудитска Арабия (62-ра позиция), Индия (63-а позиция) и Украйна (64-а позиция).

Сред държавите в балканския регион най-висока е позицията на Република Северна Македония (17-о място), Словения е 37-ма, Сърбия 44-та, Черна гора 50-а, Хърватия 51-ва, Румъния 55-а. Гърция е на 79-а позиция.

Рейтингите се изчисляват въз основа на критерии като започване на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, достъп до кредитиране, процедура по несъстоятелност и излизане от нея, както и защита на миноритарни инвеститори.

Десетте страни, които са подобрили най-силно бизнес климата са Саудитска Арабия, Йордания, Того, Бахрейн, Таджикистан, Пакистан, Китай, Индия и Нигерия. Същевременно 26 икономики са предприели стъпки, които поставят нови препятствия пред бизнес активността. В много от страните в тази група разходите за развиване на бизнес са се увеличили.

От началото на проучването "Да правиш бизнес" през 2003 г. са били извършени над 3500 бизнес реформи в 186 от 190-те икономики, обхванати от доклада