Всички умрели 39 души в камиона хладилник в Есекс са китайци, предаде Би Би Си. 

Британската полиция продължава да разпитва северноирландския шофьор, в чийто камион вчера откри 39 трупа в индустриален парк югоизточно от Лондон.

В същото време полицаи и агенти на Националната криминална агенция са претърсили две къщи в Северна Ирландия в търсене на връзки между 25-годишния Мо Робинсън, който е заподозрян в убийство, и организирани престъпни групи, предаде днес Би Би Си.

Полицията в графство Есекс, където беше открит камионът, съобщи, че хладилното му ремарке е пристигнало половин час след полунощ местно време (2:30 часа българско) в сряда в Пърфлийт, пристанище в устието на р. Темза, с ферибот от Зеебрюге, Белгия.

Влекачът, който е дошъл от Северна Ирландия, го е взел от Пърфлийт в 1:05 часа местно време (3:05 часа българско) и го е докарал в индустриалния парк “Уотърглейд” в Грейс в  1:30 часа местно време (3:30 българско).

Десет минути по-късно медицински екип открива труповете и вика полицията според нейните досегашни съобщения.

Говорител на белгийската федерална прокуратура каза пред Би Би Си, че в момента тя не знае колко време ремаркето е било в Белгия.

Заместник-директорката на полицията в Есекс Пипа Милс каза пред Би Би Си, че превозното средство е преместено на охранявана площадка, така че телата на 38 възрастни и един тийнейджър да могат да бъдат “взети, като се запази достойнството на жертвите”.

Идентифицирането им ще отнеме много време, каза полицията в Есекс.

Камионът е бил регистриран на името на фирмата на ирландска гражданка през юни 2017 година във Варна, веднага след това е напуснал България и повече не се е връщал в нея, съобщиха вчера българските власти.

Температурата в ремаркето би могла да бъде минус 25 градуса Целзий, ако хладилната инсталация е била включена, казаха вчера пред британските и ирландските медии специалисти от бранша.