"Частните инвестиции в България в подгрупа от икономически сектори, имащи значение за т.нар. кръговата икономика, се оценяват на около 0,18 на сто от БВП и са над средното равнище в ЕС, което е 0.12 на сто. Тези инвестициите създават над 60 хиляди работни места."

Тази оптимистична статистика е представил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на конференция на тема "Кръгова икономика и устойчиви финанси", организирана от ВУЗФ, предава БТА. 

Така наречената кръгова икономика е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците. Най-просто казано, идеята на този тип икономика е да постигне политики, които могат да удължат жизнения цикъл на продуктите. На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти. Концепцията за кръгова икономика се изгражда в противовес на традиционния линеен модел, при който се използват суровини, създават се неща от тях, те се консумират, а остатъците се изхвърлят. Този модел разчита на големи количества евтини и достъпни материали и източници на енергия.

На събитието днес са присъствали още вицепремиерът Марияна Николова, представители на академичните и бизнес средите. Зам.-министър Борисов е посочил, че в настоящия програмен период политиката на министерството е фокусирана върху вече познати от политическото говорене в България неща - иновации, устойчив растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката. По думите му визията за развитие на иновациите у нас е заложена в Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България /2014-2020 г./.

Според записаното в тази правителствена стратегия нейната основна цел е да стимулира технологична модернизация в производствените сектори чрез използване на безотпадни техники, които да намалят замърсяването и въгледодните емисии. 

Икономическият заместник-министър е изтъкнал, че основен финансов инструмент за реализация на заложените цели в Стратегията е оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", по която се финансират проекти по приоритетни оси 1 - "Технологично развитие и иновации", и 3 - "Енергийна и ресурсна ефективност". 

Припомняме, че, както Клуб Z вече писа, конкретната оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" е една от трите най-често използвани от средния бизнес в страната. Според публикувания преди време отчет на Министерството на финансите за макроикономическите ефекти от изпълнението на програмите, съфинансирани със средства от ЕС, към 30 юни тази година по нея са извършени плащания към бенефициенти в размер на 551 825 769 евро по първа, втора и пета приоритетна ос, от които 469 950 748 евро от ЕС. Степента на усвояване на средствата от ЕС по програмата към тази дата възлиза на 41.8% от бюджета ѝ.

"По първата приоритетна ос са в процес на изпълнение три процедури на обща стойност 217 млн. лева, като те са насочени към разработване и внедряване на нови продукти, процеси и бизнес модели в предприятията", е съобщил Борисов. 

Той е допълнил, че по втората приоритетна ос се изпълняват три процедури на обща стойност 298 млн. лева, които са насочени към подкрепа за повишаване на енергийната ефективност в предприятията и подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за повишаване на ефективното използване на ресурсите в предприятията, и пряко допринасят към развитието на кръговата икономика и околната среда.

Заместник-министърът на икономиката е отбелязал и огромната роля на банките за финансирането за устойчиво развитие.

Иновации, растеж и конкурентоспособност

"Посредством методите и технологиите на кръговата икономика ще се ограничи екологичното замърсяване, ще се улесни набавянето със суровини и ще се стимулират иновациите и конкурентоспособността на предприятията", пък е заявила на същия форум Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика,  на същия форум.

Николова отбелязала, че кръговата икономика е и основен двигател за устойчиво регионално развитие. Тя добавила, че местните органи на властта са най-близо до гражданите, като по този начин те имат по-добра представа за предизвикателствата и възможностите на местно ниво.

"Политиката на българското правителство е фокусирана върху иновациите за постигане на устойчив растеж и повишаване на конкурентоспособността", обяснила Николова и е дала пример отново с  оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", чрез която се финансират проекти по приоритетните оси за "Технологично развитие и иновации" и "Енергийна ресурсна ефективност".

Заместник министър-председателят е изтъкнала, че тези проекти пряко допринасят за развитието на кръговата икономика и околната среда.