На 26 и 27 октомври по покана на Международната асоциация на полицейските началници (International Association of Chiefs of Police – IACP),председателят на управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов ще участва в годишната конференция на организацията.

Това съобщават от ЕАЦС.

Тази година конференцията ще се проведе в Чикаго и в нея ще вземат участие бивши и настоящи правоохранителни лидери от цял свят. Самият Цветанов бе министър на вътрешните работи в първия мандат на кабинета "Борисов", а за последно, преди да бъде отстранен от всички заемани постове в ГЕРБ - и председател на комисията по вътрешен ред в Народното събрание.

Ще бъдат обсъждани въпроси от актуалния дневен ред на правоохранителното сътрудничество: охраната на обществения ред и сигурността на гражданите; взаимоотношенията граждани–полицейски органи и изграждане на доверие помежду им; наркотиците и негативното им влияние върху обществените отношения; реакция на правоохранителните органи при непосредствени заплахи за обществения ред; значими предизвикателства пред лидерите на правоохранителната общност в САЩ и по света, съобщават още от центъра.

По време на конференцията лекции ще изнесат ръководни представители на американските правоохранителни служби в състава на Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, ръководители на полицейски служби и специализирани звена от целия свят. Важна съпътстваща част от конференцията са семинарните сесии и научните дискусии между участниците, както и двустранните и многостранните работни срещи.

Международната асоциация на полицейските началници (IACP) е най-старата (създадена през 1893 г.) и най-голяма правоохранителна професионална организация в света.

След Чикаго Цветанов заминава за Вашингтон, където ще проведе работни срещи с водещи представители на американски научни центрове и институции.