Рускиня, която беше признала, че е действала като агентка и прониквала в US политически групи, е на път да бъде освободена от затвор в щата Флорида и да бъде депортирана, предаде днес Би Би Си.

Мария Бутина беше осъдена на 18 месеца лишаване от свобода по-рано тази година, след като се призна за виновна по една точка от обвинението - за заговор - но съдът ѝ призна времето, което беше прекарала в ареста до процеса.

Тридесетгодишната активистка в полза на притежаването на оръжия се беше опитала да се внедри в Националната оръжейна асоциация (National Rifle Association) в САЩ и да влияе върху политиката ѝ, припомня Би Би Си.

Тя цитира руски представители, че я очакват да пристигне в Москва в събота.

ФБР арестува Бутина през 2018 година, след като установи връзките ѝ с бившия руски сенатор и член на управителния съвет на централната банка Александър Торшин, под чието ръководство тя е действала.

Тя се е опитвала през консервативната оръжейна асоциация да установи връзки с висши кръгове в Републиканската партия и така да влияе на нейните традиционно враждебни позиции към Русия. Живеела е с републиканския лобист Пол Ериксън.