Самолетите на НАТО ще бъдат пропускани вече с предимство в небето на Европа, съобщи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той говори в края на срещата на министрите на отбраната на страните членки в Брюксел. Българя е представена от зам.-министър Атанас Запрянов.


„За да гарантираме сигурността на населението на нашите страните, трябва да бъдем в състояние бързо да прехвърляме силите ни, когато е необходимо. Затова днес министрите приветстваха факта, че ще можем да осъществяваме с приоритет прехвърлянето на самолетите ни в Европа. Ние наричаме това бърза въздушна мобилност“, каза Столтенберг.

Той изтъкна, че самолетите на съюзниците ще получат позивни на НАТО. И Евроконтрол – службата за управление на въздушното движение в Европа, ще ги пропуска с предимство.

Това е било постигнато благодарение на тясното сътрудничество на алианса с Евроконтрол.

Министрите на отбраната приеха и решение за обновяване на правилата за надеждност на далекосъобщителните мрежи, включително на тези от пето поколение, или 5G, допълни Столтенберг. Промените предвиждат извършването на проверки за устойчивост на мрежите, включително по отношение на собствеността, управлението, чуждите инвестиции. По неговите думи целта е мрежите да бъдат в състояние да работят при всякакви обстоятелства.