Образувани 65 досъдебни производства с предмет престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред.

Това е равносметката на прокуратурата в изборния ден към 17 ч., става ясно от обявление от пресцентъра на ПРБ.

Разследвания се провеждат от прокуратурите в: Балчик, Берковица, Благоевград, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Враца, Горна Оряховица, Девня, Дупница, Елена, Златоград, Исперих, Каварна, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Монтана, Омуртаг, Оряхово, Павликени, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свищов, Севлиево, Сливен, Сливница, Смолян, Тетевен, Тутракан, Царево, Шумен и Специализирана прокуратура.

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 бр. са с предмет престъпления, свързани с изборите.

Привлечени 10 лица в качеството на обвиняеми.

Три досъдебни производства са прекратени.

В Прокуратурата на Република България са образувани 901 прокурорски преписки, от които по 545 бр. е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39 бр. преписки, а по останалите 317 бр. преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 6 лица (кандидати за кметове и общински съветници) по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 лица (кандидати за общински съветници) като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За шестте лица с имунитет по досъдебното производство на Специализираната прокуратура, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им по реда на чл. 64 ал.2 от НПК. С определение на СпНС са задържани под стража 4 обвиняеми.

ЦИК даде разрешения за привличането им като обвиняеми за 7 лица по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на ЦИК.