"Нямам доверие на тези две дами".

Така независимият кандидат Борис Бонев, който по предварителни данни взима между 10 и над 13 процента от гласовете, с което се приближава до кандидата на "Демократична България" Борислав Игнатов, отговори в кратко интервю за бТВ би ли се съгласил на предложение от Йорданка Фандъкова или Мая Манолова да стане техен заместник-кмет.

"Двете дами" отиват на балотаж другата неделя, като за момента Фандъкова води пред Манолова с около 10%. Самият Бонев бе кандидат и за общински съветник, като резултатът му не му стига, за да стане кмет. Но пък ще стане местен парламентарист, въпреки че при наличието на листа, щеше да спечели повече места, които сега се преразпределят между останалите партии.

Ако утре ви се обади Фандъкова и ви покани за зам.-кмет,  или пък Манолова, как бихте реагирали, попита водещият Светослав Иванов, с което всъщност зададе въпроса коя от двете кандидатки би подкрепил на балотажа с цялата тежест на взетите си проценти.

"Аз не съм човек, който взима еднолични решения, но със сигурност няма да се съглася и на двете оферти. За мен е важно да имам доверие на човека, а аз не бих казал, че имам доверие на тези две дами. За мен е важно доверието на хората, а ние представляваме технократското, експертното и ще се борим за това в общинския съвет", даде заявка Бонев.

Под "ние" трябва да се разбира вероятно организацията "Спаси София", на която Бонев е съосновател и от чието име на практика се кандидатира. Засега обаче не е ясно дали в местния парламент ще има и друг представител на "Спаси София", кандидатирал се като независим - като Гергин Борисов, например. По време на цялото интервю Бонев говори в множествено число.

"Постигнахме едни много добри резултати и показахме, че има немалко хора, които търсят истинска промяна от млади хора, които говорят за решение на проблемите, а не само общи политически приказки", посочи Бонев.

И благодари за подкрепата, след което даде заявка, че ако досега пресата е била отвън, вече ще е и отвътре.

Бонев не приема коментарите за това, че ако "Спаси София" и "Демократична България" се бяха обединили, то сега техният резултат щеше да е колкото този на Мая Манолова, а дори и повече, което щеше да ги прати на балотаж. Това е една от най-обсъжданите теми днес сред десните симпатизанти. Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" обаче добрият резултат на Бонев и по-ниският от прогнозите за бившия омбудсман може да означава, че към кандидата на неформално "Спаси София" са се прелели гласове от потенциалните избратели на Манолова.

"Публично заявихме, че сме готови на подкрепа от ДБ, но не мисля, че механичен сбор от проценти е адекватен анализ", посочи Бонев. 

"Показахме, че можем да разширим ветрилото", каза в заключение.

Според данните на "Алфа рисърч" Бонев в гласовете за Бонев са включени: 20 на сто от симпатизантите на "Демократична България", 6 на сто от тези на ГЕРБ, 5 на сто от тези на БСП, 4 на сто от тези на ВМРО, с 65% попадат в графата "други".