Каква ще е тази конспирация, замислена още преди 10 години, за да открадне от гласовете на кандидата на "Демократична България" Борислав Игнатов на "Местни избори 2019"?

Този въпрос с ирония зададе независимият кандидат на гражданската платформа "Спаси София" Борис Бонев, който взе немалките около 10 и малко над 10 процента като кандидат за кмет на столицата с първото си явяване на избори и без заявена политическа подкрепа от някоя партия.

Заедно Бонев и Игнатов образуват механичен сбор от гласове, еднакъв с този на подкрепената от БСП независима кандидатка Мая Манолова, и това още снощи предизвика гневни реакции сред дясната общност - ако ДБ и "Спаси София" се бяха явили заедно на местните избори, нямаше ли сега те, а не бившият омбудсман да са на балотаж с първата по резултат Йорданка Фандъкова (ГЕРБ)?

Появиха се и въпроси като: Кой пусна Бонев в надпреварата и защо - дали не е, за да вземе гласове от ДБ? Защо изхаби ресурс в общинския съвет с високия си резултат, като само той и съратникът му от "Спаси София" Гергин Борисов се явиха като кандидати за местния парламент - не подпомагат ли така Фандъкова? Кой финансира тази гражданска организация и мн.др.

"Надявам се моят колега Гергин също да влезе в общинския съвет. Формално бяхме опоненти, законът възпрепятства гражданските листи. Ако имахме тази възможност, може би щяхме да имаме 6-7 съветници. Благодарни сме, че хората разпознаха истинската алтернатива", заяви тази сутрин по бТВ Бонев.

А на критиките за "откраднатите" от ДБ гласове посочи:

"Вижте, ние ("Спаси София" като организация, първоначално "Спаси метрото", б.р.) сме се появили преди 10 години. Не знам каква би била тази конспирация, която преди 10 години да се появи, за да играе контра на ДБ и да им краде гласове. Точно в тази кампания ние бяхме първи на терен. Нека не се търсят врагове там, където ги няма."

"Не мога да гадая дали, ако ме бяха подкрепили, щях да съм на балотаж. Но отворихме ветрилото", заяви още независимият кандидат на въпрос дали, ако се бе явил като кандидат, подкрепен от ДБ (каквито разговори се водеха с дясната коалиция, б.р.), сега щяха да се изправят срещу кмета на ГЕРБ на балотажа.

По думите му "много голяма част от хората, които гласуваха за нас, са хора, които не са гласували или са гласували за по-малки партии и кандидати". Навярно той цитира разбивката на собствените си гласове, която снощи представи "Алфа рисърч". Според нея 20 на сто от подкрепата идва от симпатизанти на "Демократична България", по 4 до 6% от тези на ГЕРБ, БСП и ВМРО, а основната част - 65 на сто - от други. Което ще рече: хора, които досега не са гласували, такива, които са гласували за малки партии и кандидати в миналото, такива, които не симпатизират на останалите кандидати, такива, които са разочаровани от основните формации, младежи, които гласуват за първи път и пр.

Бонев посочи и защо според него е спечелил такъв резултат, сравнявайки се с кампаниите на опонентите си.

"Нашата кампания беше фокусирана по работа на улицата, разговори с хората. От удобството на студиата и в интернет кампания не се печели."

Големият въпрос на балотажа Фандъкова - Манолова сега е къде ще отидат гласовете на симпатизантите на ДБ и на "Спаси София". Разликата между двете претендентки за кметския стол е около 10%. Още снощи и двете изразиха надежда, че дясноориентираните хора в столицата ще ги подкрепят, а Фандъкова директно направи заявка, че е готова за разговори с техните представители. По време на цялата кампания пък Манолова правеше реверанси към Бонев, като в едно от предизборните студиа, в което тя бе поканена, а той не, дори призова за 30-секундно мълчание в знак на протест, че го няма "другия граждански кандидат".

Още снощи Бонев заяви, че няма доверие нито на Фандъкова, нито на Манолова. Днес поздрави и двете, че отиват на балотаж. "Очевидно те двете успяха да убедят повече хората да гласуват за техните платформи и идеи."

И също така заяви:

"Не съм почитател на механичния сбор, но повече хора избраха да има промяна в София, отколкото сегашното управление."

Дали под това се разбира намек за подкрепа към Манолова, не стана ясно. Но пък после Бонев уточни:

"Аз съм върл привърженик на тезата, че хората не са стадо овце, които гласуват по команда. Хората трябва да гласуват по съвест."

Бонев даде заявка, че ще работи като общински съветник, за какъвто е избран, и няма да се съглси с предложения, каквито се спрягат вече - да оглави общинския съвет например. "Спаси София" продължава да съществува, защото екипът ни е много по-голям и ще е много по-критична", продължи със заявките.

На въпрос за това, че едновременно критикува работата на "Московска" 33, но и кандидатства по проекти и печели финансиране от общината, Бонев посочи, че когато критикуваш нещо, трябва да можеш да предложиш и решение на проблема. 

Бе попитан и за финансирането на кампанията (предвид говоренето, че някой в сянка подпомага дейността на организацията, в т.ч. явяването й на изборите). На това независимият кандидат отвърна, че кампанията им е излязла малко над 20 000 лева, финансирана е с дарения, а самите дарители, както и всеки направен разход са публикувани са на сайта на "Спаси София".