Управляващата партия ГЕРБ ще сезира Централната избирателна комисия (ЦИК), недоволна от предизборния ефир на националната медия.

Това заяви пред Клуб Z пиарът на партията Никола Николов, който още вчера няколко часа преди приключването на гласуването, обяви в профила си във фейсбук: "Телевизионен Костинброд по бТВ", очевидно визирайки т.нар. Костинбродска афера.

"Тотално хейтърски материали за София и другите големи градове. Провокация! Насаждане на внушения! Опит да влияят на вота на избирателите три часа преди края на изборния ден!", написа Николов.

Независимо от него, в този дух се изказа и депутатът от партията и член на Комисията по култура и медии в парламента Тома Биков.

"Ако бТВ искаше да участва в изборите, да беше се регистрирала."

Решение за подаването на жалба има, потвърди и Биков пред Клуб Z днес. То ще е за предизборна агитация и вероятно ще е за всеки град, за който медията направи репортаж поотделно. 

Какво толкова подразни управляващите

Както всеки друг път на избори и този път бТВ беше командировала свои репортери по места, в т.ч. в областните градове. През 2015 година ГЕРБ се похвали с голям изборен успех - тогава партията успя да вземе цели 22 областни града, така че може да се каже, че е логично журналистите да са попаднали в някои от тях. При включванията си в ефир те разказваха за проблемите на съответните градове, нещо което дебатираха в хода на кампанията, пак в ефира на бТВ, кандидатите за кметове на тези градове. Дебатите пък се организираха на база поръчани и платени от медията социологически проучвания за всеки град, изготвени от агенция "Маркет Линкс".

В самия изборен ден имаше репортаж за това как общината в Благоевград е инвестирала във водопровод за минерална вода, който да захранва общински басейн, но вместо това той захранва хотелите на общински съветници в града. Кмет на областния град е Атанас Камбитов (ГЕРБ), който сега отива на балотаж. 

Репортаж имаше и от Русе - градът от три десетилетия се бори с мръсния въздух, нещо, което не може да се припише на само една политическа сила като несвършена работа, в т.ч. на последния кмет, който е от ГЕРБ. В Русе сега на балотаж отиват Пенчо Милков (БСП) и Диана Иванова (ГЕРБ) 

От Хасково пък телевизията излъчи репортаж за злоупотреби с общински жилища и с парите от лихвоточките на хасковлии. Скандалът датира от седмица преди изборите. Схемата е действала от 10 години, посочи в репортажа си телевизията. През 2015-а за кмет на областния град бе избран Добри Беливанов (ГЕРБ), от когото партията сне отдавна доверие и на сегашния вот издигна друг кандидат - Станислав Дечев, който спечели още вчера от първия тур.

Във Варна пък бТВ припомни за проблемите около изграждането на новия булевард "Васил Левски" - от това, че "отхапа" трибуна от стадион, до наклона му, заради който при проливен дъжд става "водосбор". За въпросния булевард пари бяха отпуснати от правителството. Кмет през 2015-а там стана Иван Портних (ГЕРБ), който сега партията отново издигна. Засега, при 57 процента обработени протоколи, Портних взима 49% от гласовете, т.е. все още е на кантар за балотаж.

"Бира, скара и коли с чужда регистрация в едно от най-големите кърджалийски села. Старите механизми в района на Кърджали продължават да работят, а именно – организирано пътуване от Турция към България и контролиране на вота". Така пък бе анонсирано разследване на медията от кърджалийското село Горно Прахово, чийто кмет от ДПС преди четири години бе избран с над 90% от гласовете. Бе излъчено и разследване от Лом - за купуване на гласове, като за "свръзка" бе посочено лице от Съюз на свободните демократи. Репортажи имаше още от село Галиче и Бяла Слатина, където избиратели масово бяха изкарани болни от ишиас, от Хитрино (за това как са усвоени парите след смъртоносната експлозия на жп цистерни), от сливенското село Гавраилово (за раздаване на компенсации за умъртвени прасета без наличието на прасета) и мн. др.

Или, ако може да се направи извод - в ефир вчера попаднаха различни случаи, от различни градове, с кметове от различни политически сили.

Хубаво е, но не е готово

Най-много от ГЕРБ обаче се подразнили на репортаж за столицата, озаглавен "Хубаво е, но не е готово" в София. Той, разбира се, бе посветен на пословичните ремонти на централната градска част.

"Няколко часа преди края на изборния ден се правят внушения в полза на Мая Манолова. Да не говорим, че според данните на ползваната от бТВ "Маркет Линкс" Манолова водеше на Фандъкова и на база на тези данни, които вчера не се потвърдиха, й даваха думата първа при последния дебат", недоволстват от ГЕРБ.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП) отново ще премерят сили тази неделя, като още вчера екзитполовете им дадоха около 10% разлика в полза на Фандъкова.

Клуб Z се свърза с бТВ за коментар. Оттам обещаха веднага след като се запознаят с това решение на ГЕРБ, да коментират.