Новият национален селекционер Георги Дерменджиев не се страхува от поставената цел - класиране на Евро 2020 чрез баражи от Лигата на нациите. Почти сигурно е, че България ще участва в такъв през март догодина. 

От квалификациите отдавна нямаме шансове - селекцията ни най-вероятно ще остане на последно място в гр. А.

Георги Дерменджиев замени подалия оставка след 0:6 срещу Англия Красимир Балъков. 

Днес той даде първата си пресконференция заедно с щаба, с който ще работи. В екипа му влизат помощник треньорите Неделчо Матушев, Елин Топузаков и Любомир Шейтанов, който ще работи с вратарите.

„Този шанс, който се отдава март месец, трябва да го използваме оптимално. По моя преценка нямаме право на експерименти, започна бившият наставник на "Лудогорец". - Лично аз мисля, че стратегията е неориентирана. В различните периоди се подхожда по различен начин - едни искат подмладяване, други опитни играчи... Ние ще трябва да направим оптималното, за да подобрим играта и психологическото състояние на играчите. България дълго време няма победа. Трябва да уважаваме играчите, да ги подкрепим, за да дадат най-доброто от себе си. Но трябва и да бъдем реалисти, според това, с което разполагаме."

„Нямах абсолютно никакъв проблем да приема офертата - да бъдеш треньор на българския национален отбор е много голяма чест, ние като българи трябва да си подкрепяме отбора, продължи Георги Дерменджиев. - Да, вярно е, че сме в труден момент, но аз имам надежда и вярвам, че момчетата могат да дадат повече от това, което виждахме досега. Знам го този момент с психологията, наистина е много труден, ще концентрираме много усилия върху него. Много е важно кои хора ще бъдат повикани - аз мисля, че това трябва да са играчи, които могат да бъдат и лидери, за да може тази обстановка да се изчисти, или поне да помогнат частично да бъде изчистена.“

Останалите от щаба също говориха - кой как вижда пътя за излизане от кризата.

„Първо трябва да подобрим колективния начин на игра на този отбор, да бъдем наистина едно цяло, за да компенсираме класата с водещите европейски отбори. Да извлечем максимума, да изглеждаме като отбор и с това да компенсираме и да постигаме добрите резултати", заяви Елин Топузаков.

Дерменджиев ще дебютира начело на националния идния месец - в контролата с Парагвай и последната евроквалификация - срещу Чехия. В тези двубои няма да се правят експерименти, а ще бъдат повикани футболисти, които могат да свършат работа за идната пролет, обясни новият селекционер.

"Няма треньор, който да не си поставя цел, независимо кой е той - ние чакаме март месец. Много време България не е била на никакъв форум и ако се отдаде тази възможност, дано не прегорим“, допълни Дерменджиев.

Селекционерът и асистентите му се спряха и на ситуацията в детско-юношеския футбол, има ли таланти, защо те не стигат до най-високото ниво, какви са проблемите и т.н. и т.н.

„Всички са виновни. Упрекваме БФС, но федерацията има най-малко вина - имаме момчета, родители, частни школи, които се надпреварват... Вие ми кажете кой играч е на ниво? Къде е отишъл?, коментира по тази тема Георги Дерменджиев. - Ние ги пращаме навсякъде - Португалия, Англия... Всеки като стане на 16-17 години, първата работа на родителите е да му намерят мениджър. Дори родителите ги карат навсякъде по чужбина да ги видят и да ги одобрят. Има страшно много пропуски, лично аз се надявам, че във времето ще има български момчета, които да бъдат класа."

Междувременно Дерменджиев определи "легионерите" за срещите с Парагвай и Чехия.

Повиквателни получиха Ивелин Попов ("Ростов", Русия), Кирил Десподов ("Щурм" Грац), Страхил Попов ("Касъмпаша"), Васил Божиков ("Слован" Братислава), Георги Костадинов ("Арсенал" Тула), Симеон Славчев ("Карабах", Азербайджан), Божидар Краев ("Жил Висенте", Португалия), Божидар Чорбаджийски (ФКСБ, Румъния).

Списъкът ще бъде допълнен с играчи от българското първенство в началото на другата седмица.