Множество водещи политици и бизнесмени се очаква да се включат тази година в работата на "Давос в саудитската пустиня". Форумът, който се открива днес, е и възможност за Рияд да обърне страницата с кризата, предизвикана от убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, пише АФП, цитирана от БТА.

Силното предварително заявено участие във форума "Бъдеща инвестиционна инициатива" е благоприятна възможност за Саудитска Арабия да реабилитира имиджа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, чието име бе замесено в скандала със смъртта на Кашоги.

Разкритията за бруталното убийство на журналиста, станало на 2 октомври 2018 година в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, потопиха световния лидер в износа на петрол в една от най-тежките кризи в историята му и станаха причина за масов бойкот на предишното издание на "Давос в пустинята".

Тази година обаче тридневният форум, чиято обявена цел е да представи саудитското кралство като една динамична страна, отворена за инвестиции, се очаква да премине в спокойна атмосфера, след като негодуванието по света, предизвикано от убийството на Кашоги, изглежда затихва, отбелязва АФП.

Почетните гости - индийският премиер Нарендра Моди и бразилският президент Жаир Болсонаро - ще вземат думата на форума.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще оглави високопоставена делегация, включваща и Джаред Къшнър, съветник и зет на президента Доналд Тръмп.

Това е най-важното събитие в годишната програма на Саудитска Арабия, коментира Стефан Хортог от Лондонското училище по икономика и политически науки. Международната бизнес общност (започна) да забравя Кашоги, увери той.