Долната камара на Конгреса на САЩ ще гласува тази седмица официално за разследването по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви гласуването по резолюцията, което ще е първото официално гласуване в камарата по воденото от конгресмените от Демократическата партия разследване за импийчмънт.

Резолюцията "потвърждава вече текущото разследване, което в момента се провежда от нашите комисии" с цел импийчмънт на президента, се казва в писмо на Пелоси до съпартийците й, цитирано от ДПА.

Целта на тази процедура е да спре оплакванията на Тръмп и неговите съюзници, че процедурата е незаконна, несправедлива и несъответстваща на правото за справедлив процес, отбелязва АП.

Въпреки решението представителите на Демократическата партия настояха, че не отстъпват пред натиска на републиканците. Пелоси отхвърли като неоснователен аргумента на Белия дом, че импийчмънтът изисква потвърждаване чрез гласуване. Тръмп се позовава на липсата на решение на камарата като основание да отказва да сътрудничи на разследването.

Белият дом заяви снощи, че вече събраните от Камарата на представителите доказателства са "напълно и необратимо незаконни", защото са събрани в рамките на процедура, за която не е взето официално решение. С това Тръмп е бил лишен от правото си на справедлив процес, заяви прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

Нов ключов свидетел

Офицер от американската армия, който е член на Съвета за национална сигурност на САЩ, на два пъти е изразявал безпокойство от опитите на правителството на Тръмп да накара Украйна да разследва демократите и Джо Байдън. Това се посочва в показанията, които офицерът се готви да даде днес в рамките на разследването за импийчмънт в Камарата на представителите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Подполковник Александър Виндман, който е служил в Ирак, а по-късно като дипломат, е готов да заяви пред разследващите в Камарата на представителите, че е слушал телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски и че е изразил тревогите си пред колегиум на Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Не смятам, че беше редно да се поиска от чуждо правителство да разследва гражданин на САЩ, и бях разтревожен за последствията, които това би имало за подкрепата на американското правителство за Украйна", ще каже Виндман според подготвения текст на показанията му.
"Осъзнах, че ако Украйна започне разследване срещу семейство Байдън и компанията "Бурисма", това вероятно ще бъде интерпретирано като партийна игра, която може несъмнено да доведе до изгубването от Украйна на двупартийната подкрепа, която е имала досега. Всичко това би подкопало американската национална сигурност", посочва офицерът.

Виндман е първият действащ официален представител на Белия дом, който ще бъде привлечен като свидетел в разследването за импийчмънт.

Пристигнал в САЩ на тригодишна възраст от бившия Съветски съюз, той е заемал различни военни и дипломатически постове, преди да стане член на Съвета за национална сигурност, под ръководството на Фиона Хил, която вече е бивша служителка, дала по-рано показания за разследването за импийчмънт.

Подполковникът ще бъде ключов свидетел. Той е присъствал на встъпването в длъжност на Зеленски в състава на делегация, водена от министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери и участвал в брифингите в Белия дом за Украйна.