Урсула фон дер Лайен е одобрила кандидатурите на Тиери Бретон и Оливер Вархей, номинирани за еврокомисари съответно от Франция и Унгария.

Новината съобщи говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

Тиери Бретон

Фон дер Лайен е провела интервюта с Бретон и Вархей снощи. Те бяха номинирани на мястото на отхвърлените Силви Гулар и Ласло Трочани.

Френската кандидатка бе подложена на цели две изслушвания пред ресорните комисии на Европарламента. Мнозина смятат, че отхвърлянето й е отмъщение на Европейската народна партия (ЕНП) срещу френския президент Еманюел Макрон, заради когото се провали системата с водещите кандидати за председател на ЕК.

Оливер Вархей

Ласло Трочани пък изобщо не бе допъснат доизслушване. Отхвърли го Комисията по правни въпроси, която уличи унгарския кандидат в конфликт на интереси.

Същото се случи и с румънската кандидатка Рована Плумб. Само Букурещ обаче не е номинирал своя нов еврокомисар. По тази причина Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до властите в северната ни съседка, в което изтъква неотложността на въпроса.

Възможно е заради Румъния избирането на новата Еврокомисия да бъде отложено за 2020 г., пише „Политико“. Причината е, че тя няма правителство и съответно не може да номинира своя еврокомисар. Гласуването на новия кабинет в Букурещ е насрочено за 4 ноември, но не е сигурно, че ще бъде събрано необходимото мнозинство.

Настоящата Еврокомисия трябваше да приключи мандата си на 31 октомри. Тя обаче ще действа поне още един месец, тъй като бяха отхвърлени трима кандидати.