Във връзка с появили се медийни информации относно действия на руски дипломат на територията на Република България, уточняваме следното:

"Обвиненият в шпионаж руски дипломат не е напуснал България", съобщи МВнР.

В петък във външното министерство е проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за чиито действия МВнР е било сезирано от Прокуратурата на Република България и от ДАНС.

От българска страна е било отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. След като от руското посолство уведомяват МВнР в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик е бил поканен във вторник на среща от 10 часа в министерството. 

След това му е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа на руския дипломат да напусне България.

Посолството на Руската федерация в България публикува във фейсбук потвърждение на новината, че служител е обявен за "персона нон грата". И че си "запазва правото да предприеме ответни мерки".

В понеделник прокуратурата съобщи, че срещу един от първите секретари на посолството на Руската федерация в София е образувано досъдебно производство по подозрения за осъществяване на разузнавателна дейност у нас.

Смята се, че дипломатът е провеждал редовни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация.

Засега името му не е обявено официално.