Саудитският петролен гигант "Сауди Арамко" планира първичното публично предлагане на своите акции за 11 декември на тази година, съобщава "Ал Арабия", цитирана от БТА.

Процедурата беше отлагана няколко пъти до момента, като се чакаха благоприятни времена, които да позволят максимално високо набиране на капитал. Саудитската служба по капиталовите пазари ще обяви началото на процедурата по ППП на 3 ноември.

От 17 ноември ще започне процедурата по ценообразуване, като окончателната цена за акциите ще бъде обявена на 4 декември. На 11 декември книжата ще започнат да се търгуват на саудитската борса Tadawul, потвърдиха източници пред арабската телевизия. 

Пускането на акции на "Арамко" на борсата е основна част от стратегията на Саудитска Арабия и на силния човек в кралството - престолонаследника Салман. Т.нар. Визия 2030 има за цел да намали зависимостта на кралството от петрола и да диверсифицира икономиката.

Планът цели при ППП да бъдат събрани 100 млрд. долара от продажбата на дял от 5 процента от компанията. За да се постигне целта обаче, компанията трябва да получи пазарна оценка от 2 трлн. долара, което би я направило най-скъпата компания в света. Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) работи по сформирането на консорциум от инвеститори за участие в листването на "Арамко", предаде Ройтерс.

"Има няколко руски пенсионни фонда, които са заинтересовани да инвестират в "Арамко". Получихме и сигнали от нашия руско-китайски фонд, че някои големи китайски институции също проявяват интерес", каза ръководителят на фонда Кирил Дмитриев на инвестиционния форум в Рияд, който започна днес.

На този форум се събраха редица световни лидери и влиятелни представители на Уолстрийт, които обсъждат глобалните неравенства в богатството, политиките на централните банки и технологиите. 

През миналата година много ръководители на западни компании, особено от финансовия сектор, се отдръпнаха от форума "Бъдеща инвестиционна инициатива" на фона на последиците от убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

"Днес присъстват над 6000 ръководители на компании и участници, това е над два пъти повече от първия път", заяви на откриването Ясир ал Румаян, управител на саудитския фонд за управление на богатството "Пъблик инвестмънт фънд" (Public Investment Fund).

Форумът бе създаден през 2017 година, за да покаже бъдещето на Саудитска Арабия извън петрола.

Разкритията за бруталното убийство на журналиста, станало на 2 октомври 2018 година в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, обаче потопиха страната в една от най-тежките кризи в историята й и станаха причина за масов бойкот на предишното издание на "Давос в пустинята".

Тази година сред гостите на форума, продължаващ до 31 октомври, са бразилският президент Жаир Болсонаро, индийският премиер Нарендра Моди, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и висшият съветник от Белия дом Джаред Къшнър.