"БТК" ЕАД - чиято търговска марка е Vivacom, подаде пред юли жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу американския технологичен гигант Apple. Предметът й бе "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне", а антимонополният орган започна производство по темата.

Vivacom е мобилният оператор с най-голям оборот и печалба в България, но и единственият, който и досега не предлага на клиентите си продукти с марката Apple. Именно това беше и причината телекомът "да вдигне мерника" на компанията от Калифорния и да поиска КЗК да я глоби и да я задължи "да започване на преговори и предоставяне на възможност за продажби на iPhone в мрежата на БТК".

Според българското законодателство санкцията за Apple при установено нарушение можеше да е в размер до 10% от реализирания от съответната компания оборот от продажбата на продукта, предмет на нарушението за предходната година. Минималната санкция е 10 000 лв., а при липса на оборот - имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв.

До това обаче няма да се стигне. 

Докато, както повелява законът, КЗК образува производството и то тече, на 14 октомври се получава писмо. В него БТК ЕАД отправя искане производството по преписката да бъде прекратено. Причината - компанията вече не поддържа обвиненията си срещу Apple.

От новото писмо на телекома до антимонополния орган става ясно, че са започнали преговори "между страните" - тоест Vivacom преговаря да започне да продава продуктите на американския гигант, както това правят останалите телекоми в страната.

В момента българската телекомуникационна компания е в процес на продажба. Неин мажоритарен акционер е бизнесменът Спас Русев.